Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 april 2007

“Panorama Tulipland levert niets dan alleen overlast op”

Bewoners Teylingerlaan tegen komst attractie

Streek – Al maanden zijn de gemeenten Teylingen en Lisse in gesprek met Panorama Tulipland om deze toeristentrekker voor de komende tientallen jaren binnen de eigen grenzen te krijgen. Stille diplomatie is hierbij het toverwoord, want echte informatie over de toekomst van Tulipland komt nog niet naar buiten. Op 24 maart besloot de actiegroep Bewoners Teylingerlaan zich echter met de gang van zaken te bemoeien. In meerdere emails aan wethouder Bas Brekelmans van Lisse doet woordvoerder Huub Tonies een uiterste poging om Lisse te overreden Panorama Tulipland binnen de gemeentegrenzen te krijgen: “Panorama Tulipland is niet belangrijk voor Voorhout en levert niets op dan alleen overlast voor gemeente en omwonenden. De bezoekers stappen in hun bussen en rijden weer weg.”

door Joep Derksen
Tonies redenen zijn duidelijk: al een tijdje voeren hij en zijn buren die aan de Teylingerlaan wonen een actie om minder verkeer te bewerkstelligen door deze doorgaande weg. De gemeente heeft plannen om Panorama Tulipland in de toekomst bij de ruïne van Teylingen onder te brengen, om er een gezamenlijke toeristische attractie van te maken.

Hij legt uit: “We hebben grote moeite met de plannen want als Tulipland hier komt heeft dat een hele grote vorm van parkeeroverlast tot gevolg en daar zijn we mordicus op tegen. Nu is er al een levensgroot verkeersprobleem in de straat en dat wordt alleen maar groter. We hebben aardige gesprekken gehad met wethouder Van der Meer die in goede harmonie zijn verlopen, maar het ontbreekt hem aan daadkracht.”

De actievoerder ontkent dat hij een houding heeft van ‘niet in mijn achtertuin’. Hij strijdt op meerdere fronten tegen (semi) overheidsinstellingen. Als plaatsvervangend woordvoerder van de Nieuwe Vrije Agrarische Federatie, die volgens Tonies door sommige mensen als militaristisch wordt omschreven, wil hij de landelijke productschappen opheffen. Hij heeft nu zijn buren overtuigd om te strijden tegen de gemeente Teylingen zodat de doorgaande straat waar zij aan wonen autoluw of zelfs autovrij wordt gemaakt. Sinds enkele maanden richt Tonies zijn vuur-pijlen op Panorama Tulipland en gebruikt hiervoor de actiegroep Bewonerscommissie Teylingerlaan. Tonies ergert zich al maanden aan ‘een commerciële instelling die zoveel gedaan krijgt bij de gemeente en waar alles voor moet wijken.’

Ronkende bussen

Hij vertelt: “We zullen alles aangrijpen om de komst van Panorama Tulipland naar de ruïne van Teylingen tegen te houden. Op de precieze invulling daarvan zijn we ons aan het oriënteren. We willen het verkeersrustig hebben, maar dat zit er niet in. Als kennelijk de gemeente daar niet aan mee wil werken, zullen we alles in het werk stellen om dat tegen te gaan. Ook ben ik van mening dat Tulipland niet belangrijk is voor Voorhout: dit bedrijf levert niets op dan alleen overlast voor gemeente en omwonenden. De mensen stappen namelijk na het bezichtigen in de bus en rijden weer weg. Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken, dat mensen die naar PT gaan niet elders in Teylingen komen.”

“Ik heb niets tegen Tulipland maar wel op de manier zoals de gemeente Teylingen er mee omgaat. De wethouders laten zich aan de hand nemen door de heren van Tulipland. Ze vinden Tulipland bij de ruïne een prachtige combinatie, maar dat is het helemaal niet, want die attractie hoort niet bij de ruïne, zo vinden wij. We moeten niet afgescheept worden met overlast van ronkende bussen en rijdend verkeer.”

Hij is niet overtuigd dat Panorama Tulipland met haar 70.000 bezoekers per jaar goed is voor de gemeente: “Sec gezien geniet Voorhout met deze attractie bekendheid, maar wat schiet je ermee op. De attractie is maar twee maanden per jaar open. Het zijn de bollenvelden die een trekpleister zijn en Tulipland is iets leuks om erbij te doen, maar is van zichzelf geen trekpleister. Bovendien zijn er plannen om ook een supermarktketen en allerlei horecabestemmingen met toeters en bellen bij de ruïne onder te brengen en dat past daar toch niet!?”

Vreemd

Vreemd is wel dat Tonies andere uitspraken doet aan de pers, dan dat hij schrijft in een email aan wethouder Brekelmans. Aan de ene kant stelt hij: “Panorama Tulipland is niet belangrijk voor Voorhout en levert niets op dan alleen overlast voor gemeente en omwonenden. De bezoekers stappen in hun bussen en rijden weer weg.” Maar in zijn email aan de wethouder van Lisse schrijft hij: “Met het instellen van een elektrische shuttledienst dat de Keukenhof verbindt met de dorpskern van Lisse, met daarin het Panorama Tulipland en de vele andere bezienswaardigheden zoals de beschermde dorpskern, kunt u uw gevraagde extra spin-off genereren. U sluit hiermee naadloos aan op het bollentoerisme dat de Keukenhof bezoekt, om die vervolgens extra te stimuleren het mooie centrum van Lisse te bezoeken. Hiermee lost u op eenvoudige wijze een aantal problemen in één keer op en geeft u de dorpskern van Lisse (met haar ondernemers) een enorme economische impuls. Tevens bewijst u de toerist een enorme dienst en is iedereen gelukkig!”