Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 mei 2007

Dodenherdenking in Voorhout

‘Oorlog is een waanzinnig iets’

Voorhout – Na de bijeenkomst in de Bartolomeuskerk verzamelden ruim 100 mensen zich bij het bestuurscentrum om de kranslegging bij te wonen. Het beeld met als ondertekst: ‘Voor hen die vielen, 1940 – 1945’ geeft nog altijd krachtig aan wat veel mensen in hun achterhoofd hebben als ze op 4 mei gedenken: de tweede wereldoorlog. Op deze dag worden echter alle omgekomenen herdacht in alle oorlogen, of zoals wethouder Henriette Wilbrink het zei: “Voor de oudere generatie is de tweede wereldoorlog dé oorlog, voor jongeren is het een oorlog.”

door Joep Derksen

Inez Angevare is een van de eersten die met haar kinderen bij de dranghekken staat. “Ik vind het belangrijk deze herdenking aan mijn kinderen mee te geven, zodat ze weten dat die mensen hun beste hebben gedaan, zodat wij vrij zijn.” Ze lacht: “Ze mopperden wel een beetje toen ze hoorden dat we hierheen gingen, maar nu vinden ze het toch wel indrukwekkend.”

Wilbrink vroeg zich in haar speech af hoe Nederland eruit zou zien als al deze slachtoffers hun leven niet hadden gegeven. Zouden we nu in vrijheid leven? “De geschiedenis is onomkeerbaar of, zoals Bob Dillan zong: ‘Het antwoord waait in de wind’. We leven nu al meer dan 60 jaar in vrijheid en vrede. Vrijheid maak je met elkaar en voor vrede moet nog altijd gevochten worden. Ook onze grondrechten zijn zeer belangrijk. Voor velen van onze medeburgers is het begrip ‘grondrechten’ ver weg. Hier in Voorhout, Teylingen leven we in het walhalla van de vrijheid. Woorden schieten tekort om de gevallenen te danken.”

Vijf Voorhoutse strijders in een van de oorlogen legden ook een krans bij het monument. Een van hen, H.J. van de Berg, wil net als zijn medestrijders niet meer praten over de oorlog: “Oorlog is een waanzinnig iets, maar na 65 jaar moeten we het lekker laten rusten. Wel hoop ik dat de 4 mei-herdenking zal blijven.”

De Oranje Vereniging Voorhout had gezorgd voor bloemen, zodat de mensen net als bij de herdenking op de Dam in Amsterdam zelf een bloem bij het monument konden leggen.