Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 juli 2007

Onbegrip in Noordwijk over verkiezing beste badplaats

Katwijk wel, Noordwijk niet in Top 10 van AD Reiswereld

NOORDWIJK – Vorige week kwam naar buiten dat Noordwijk volgens een AD-test niet tot de tien beste badplaatsen van Nederland behoort. Dit bericht leidt tot een hoop onbegrip in Noordwijk en verheugde gezichten in Katwijk, dat wel in de top-10 staat.

Eelco Kranenburg, gemeentelijk woordvoerder Noordwijk, reageert: “Het is wel jammer dat Noordwijk niet bij de top tien zit, maar wij hebben hier als gemeente geen invloed op kunnen uitoefenen. Noordwijk heeft de blauwe vlag en Katwijk heeft die vlag deels wel en deels niet. Daar hebben ze zelfs een zwemverbod moeten instellen. Het is een omissie van het AD, want Noordwijk voldoet aan de hoogste eisen. Noordwijk heeft ook het internationale predikaat ‘Quality Coast’ aangevraagd. Op cultureel gebied hebben we een uitgebreid aanbod: we hebben een schilderfestival, de voorstelling van Moby Dick en Soapera Aan Zee.”
Ook medewerker Manon Smittenberg van de VVV ANWB Noordwijk begrijpt de keuze van het AD niet. “Ik zou niet weten waarom Noordwijk niet tot de top tien van beste badplaatsen hoort en Katwijk wel. In principe onderscheidt Katwijk zich niet van Noordwijk: ze hebben allebei een strand en paviljoens op het strand. Maar Noordwijk heeft daarentegen wel een grotere boulevard.”

Bedrijfsleiders Maurice Ditvoorst en Nathalie van der Linden van Alexander Beach zijn het er niet mee eens dat Noordwijk niet behoort tot de beste tien badplaatsen van Nederland: “Het slaat helemaal nergens op. Degenen die deze lijst hebben opgesteld zijn niet selectief te werk gegaan: ze keken maar naar een criterium en dat was of de paviljoens trendy waren en loungemogelijkheden hadden en dat is niet realistisch. Noordwijk hoort zeker in de top 3 van beste badplaatsen!”

Perry van Schie, eigenaar van de Strandgang, was het hier mee eens: ‘Natuurlijk behoort Noordwijk tot de top tien van beste badplaatsen! Dat zie je al aan het aantal bezoekers dat onze plaats bezoekt. We hoeven dan niet per se nummer 1 te zijn, maar tot de top 5 behoren we zeker, want Noordwijk heeft genoeg te bieden: waar aan de kust in Nederland vind je zulke mooie accommodatiemogelijkheden met windschermen en bedden en met echte badmannen die de badgasten van dienst zijn met raad en daad.’

Sytze Wierema woont zelf in Katwijk en hij is medewerker van Palm Plaza: ‘Staat Noordwijk niet in de top 10 van beste badplaatsen? Belachelijk, daar ben ik het niet mee eens: in Noordwijk is veel meer te doen dan in Katwijk. Kijk alleen maar naar de aankleding: dat is in Noordwijk toch veel aantrekkelijker!?’
De Katwijkse wethouder Hans Vingerling reageert: “Het is heel plezierig dat mensen Katwijk hebben gekozen als een van de beste 10 badplaatsen. Ik weet niet welke selectiecriteria gebruikt zijn, maar Katwijk onderscheidt zich wel van Noordwijk. Wij zijn een traditionele badplaats en hebben een heel ander profiel dan het mondaine Noordwijk met haar hotels en restaurants.”

Vingerling vervolgt: “Vorige week hebben we een city marketing plan voor Katwijk gepresenteerd en we gaan de kwaliteit van Katwijk uitbouwen, waarbij we niet kiezen voor massatoerisme, maar op kwaliteit. Mensen komen naar Katwijk voor het toerisme en de bezinning, waarbij ze kunnen genieten van rust en ruimte, wellness en een stukje retraite.”

Heeft de wethouder nog een tip voor Noordwijk om volgend jaar in de top tien te komen? Hij antwoordt diplomatiek: “Ik ben verbaasd dat ze niet in de top tien staan, want ik vind Noordwijk zelf ook een prachtige badplaats.”