Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juli 2007

Echtpaar Luynenburg heeft mooiste tuin van Elsgeest
VOORHOUT – Op maandag 2 juli werd voor de zesde keer de Van Schooten bokaal uitgereikt aan de tuiniers met de mooiste tuin van volkstuinvereniging Elsgeest. Na jarenlang in de top vijf geëindigd te zijn, waren Riet en Jan Luynenburg de grote winnaars. Ze scoorden het hoogste over vijf onderdelen en kregen een prachtige ‘9’ als eindcijfer. Een fles Merlot-wijn was hun deel en ook de nummers 2 tot en met 5 kregen eenzelfde smakelijke beloning.

door Joep Derksen

‘Overigens was het verschil tussen de nummer 1 en nummer 7 maar één punt’, zo legt voorzitter Wim Meijles uit. De nummers 1, 2 en 3 van 2006 nomineerden dit jaar de vijftien tuinen en dat nam een hele avond in beslag. Nadat een kwart van alle tuinen beoordeeld was, waren de 15 nominatiebordjes al op, maar verderop lagen nog vijf mooie tuinen. Dus een aantal van de bordjes werd weer weggehaald bij de tuintjes, enkele ploeterende tuiniers teleurgesteld achterlatend’, kwinkslagt Meijles.

De jury, bestaande uit mevrouw Zuilhof en de heren Dwarswaard en Hordijk, beoordeelde de tuinen op de stand van de gewassen, de indeling, de paden, het onderhoud van de opstallen en schuurtjes en de algemene indruk. De nummer vier van dit jaar, Stan van Oers, was blij met zijn plek: ‘Dit was qua tuinieren een beetje vervelend jaar: het was heel erg nat en we hebben veel last van eenden, duiven, kraaien en eksters.’

Riet laat met terechte trots haar tuin zien, waar ze jaarlijks zo’n 750 uur in steekt. Al 33 jaar huurt ze een volkstuintje en ze zit nu 25 jaar op de huidige locatie. Ze heeft een oplossing gevonden om de eenden weg te houden: ‘We hebben groene gaashekjes geplaatst, want anders eten de eenden alles op.’ Over het geheim van de winst vertelt Riet: ‘Ik had niet verwacht te winnen, maar wel gehoopt, want we eindigen al jaren bij de top 5. Dit jaar hebben we tegelpaadjes nieuw aangelegd en kunnen we genieten van onder meer bramen, prei, uien, bonenkruid, tuinbonen, witlof, wortels, courgettes, spitskool, andijvie, sla en venkel. Ik ga alleen nog naar de supermarkt voor fruit en melk, want groenten heb ik zelf al genoeg!’ lacht Riet.