Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 september 2007

Gemeente tikt inzamelaar van glas op de vingers

NOORDWIJK – Het bedrijf Heemskerk BV, dat in opdracht van de gemeente Noordwijk de glasinzameling uitvoert, heeft een serieuze waarschuwing gekregen omdat de ARBO-regels voor het personeel niet werden nagekomen. Dit verklaart René Bon, teamleider groen en wijkbeheer.

Het is geen uitzondering gebleken dat twee medewerkers zelfstandig grote glascontainers boven hun hoofden moesten optillen, waarbij een derde medewerker bovenop de inzamelwagen van Heemskerk BV zich voorover moest buigen om de container in de laadbak te legen.

“Dit is een ontoelaatbare situatie, want het is arbotechnisch niet verantwoord”, zo legt Bon uit. “De werknemers moesten dit met een zijbelading kunnen doen, maar het bedrijf vertelde ons dat deze gesneuveld is. Wij hebben de heer Heemskerk erop aangesproken dat zijn bedrijf de arboregels dient te volgen en hij heeft ons geïnformeerd dat sinds vorige week deze situatie zich niet meer voordoet. De firma haalt nu apart de containers op, die via een rijplank naar de verzamelbak gereden kunnen worden en geleegd worden. Hierdoor hoeven de medewerkers niet meer boven hun krachten te tillen.”

Hiermee lijkt de zaak nog niet afgedaan, zo blijkt uit de woorden van Bon: “We hebben Heemskerk aangesproken op het feit dat dit geconstateerd is en dat het niet mag gebeuren. De directeur heeft dit ook toegezegd, maar we gaan zeker steekproefsgewijs controleren. Bij een overtreding bekijken we de mogelijkheden die we hebben in verband met de opgestelde contracten.” Het door de gemeente opzeggen van de contractuele verbintenis wordt dan zeer zeker overwogen.

Bon voegt hier aan toe: “Overigens staat het systeem van de kratjes in het kader van het inzamelplan ter discussie. Ook daar spelen er arbotechnisch wat zaken en wij als gemeente willen dat hier een ander type systeem voor in de plaats komt. Het systeem met de kratjes werkt qua response uitstekend: er wordt veel glas en papier opgehaald. Met het papier zitten we op de norm en met het glas zelfs boven de norm, dankzij het gecombineerde systeem van de kratjes, de verenigingen en de containers. Afval inzamelen blijft sowieso zwaar werk, maar we moeten dat wel op een arbotechnisch verantwoorde manier laten uitvoeren.”