Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2007

“SWOT is gericht op welzijn en voorlichting”

TEYLINGEN – Anton Kuckartz, directeur SWOT (Stichting Welzijn Ouderen Teylingen) en Conny Saris, voorzitter bestuur SWOT vertellen over wat hun stichting doet en voor wie.

Door Joep Derksen

“De volgende organisaties zijn verenigd in het SWOT: Zonnebloem, kerken, St. Platform Gehandicapten Teylingen, Woonzorgcentra LAS/Bernardus, Thuiszorg, Maatschappelijk werk en vertegenwoordigers dienstverlening en activiteiten voor ouderen. Het SWOT bestaat uit een team van acht personen en 320 vrijwilligers en we zijn actief op verschillende werkterreinen. In het kader van dienstverlening verzorgen we bijvoorbeeld Tafeltje dekje, waarbij we eten brengen bij de mensen die niet meer zelf kunnen koken of we regelen vervoer naar een ziekenhuis.” Kuckartz vervolgt: “Daarnaast organiseren we ook cursussen die veel gebruikt worden door mensen die hun arbeidzame leven hebben afgesloten, een nieuwe levensfase starten en op zoek zijn naar een nieuwe vrijetijdsbesteding. Je kunt dan denken aan computercursussen, geheugentrainingen, of manieren om bridge, een taal of kunstgeschiedenis te leren. Op deze manier worden veel mensen op een nieuw spoor gezet om te leren omgaan met de extra tijd die ze hebben.”

“Veel mensen, met name workaholics, vallen in een gat wanneer ze stoppen met werken, terwijl het juist zo belangrijk is dat ze goed voorbereid moeten zijn. Eigenlijk is het geen leuke ervaring om na je pensionering of VUT je oude collega’s nog eens te bezoeken, want na vijf minuten kijken ze je weg. Niet omdat ze je niet mogen, maar je hoort er niet meer bij. Wij als SWOT proberen in dat gat te springen door mensen actief te maken en te betrekken bij anderen. Bij het SWOT is alles gericht op het welzijn en voorlichting, want als je het goed doet is ouder worden echt genieten.”

De werkzaamheden van de SWOT gaan echter verder: “We voeren een stukje ouderenbeleid uit voor de gemeente Teylingen en zorgen voor voorlichting over hoe ouderen in contact kunnen komen met dienstverlening, zoals het verkrijgen van thuiszorg, belastinghulp of het aanvragen van een minimaregeling. Ook zetten we sportieve activiteiten op, zoals nordic walking, tai chi, fietsen, yoga en wandelen.”

Kuckartz: “Wat we dus niet doen is het geven van allerlei lezingen en we werken ook niet met een ledensysteem. Wel komen we vaak met mensen in contact die het een leuke zaak vinden om mee te helpen en tijd te steken in de medemens.” Saris vervolgt: “Het is een natuurlijk proces, want de eerste jaren help je anderen en op een gegeven ogenblik heb je zelf wat assistentie nodig van jongere vrijwilligers. Zo leer je als 65+er het circuit kennen waar je later ook zelf profijt van kunt hebben.”