Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 oktober 2007

‘Magic Barry’ op toernee tijdens kinderboekenweek

Goochelact Geheimen in bibliotheken

STREEK – Van 3 oktober tot en met 13 oktober is het Kinderboekenweek en dit jaar is het thema ‘Geheimen’. De bibliotheken in Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim en Voorhout pakken dit jaar flink uit, onder meer met een optreden van de Magisch Entertainer Barry. In een interview vertelt Barry van der Schatte over de magie van het goochelen.

Door Joep Derksen

Al vanaf zijn negende jaar was Barry (nu 23) gegrepen door het goochelvak: hij zag Hans Klok optreden en was verkocht. Ondertussen is hij leraar bij de Bronckhorstschool in Noordwijk-binnen, maar sinds zijn zeventiende oefent hij anderhalf uur per dag met goochelen. Hij laat af en toe ook trucjes zien aan zijn leerlingen, “Maar alleen op vrijdagmiddag, een kwartiertje voor het eind van de lesweek. De kinderen moeten me namelijk wel zien als leraar die ook kan goochelen, in plaats van een goochelende docent. Soms leg ik een truc uit en de kinderen kunnen dat dan aan vriendjes en hun ouders laten zien. Hierdoor krijgen ze meer zelfvertrouwen als ze bijvoorbeeld niet voor de groep durven staan, want ze kunnen iets wat hun publiek niet kan.”

Wat is de magie van het goochelen? “Het gaat om de emotie van de verbazing, niet om de snelheid of de vingervlugheid. Je wilt iets laten zien wat echt onmogelijk is, dat is het enige wat telt. Ik wil de mensen kunnen verbluffen. Voor mij geeft het optreden voor mensen een kick, het is namelijk een vorm van bedrog, maar mijn doel is, dat ik het publiek entertain. En het mooiste is wanneer mensen niet weten hoe de trucs werken.”

Gruwel

Het TV-programma ‘Goochelaars ontmaskerd’ is voor Barry een gruwel. “Daar heb ik een grote hekel aan, want ik ben zelf drie maanden bezig met het oefenen op een truc en daar wordt het in drie seconden uitgelegd. Het goochelen, ik spreek zelf liever over magisch entertainen, gaat niet om de trucs of handelingen, maar dat je je publiek vermaakt. Kinderen zijn hierbij het meest moeilijke publiek, want zijn hebben een truc al snel door: zij denken simpel en nuchter”, legt Barry uit, terwijl hij met zijn rechterhand kaart na kaart uit de lucht plukt, tot verwondering van de journalist.

Barry kijkt uit naar de optredens in de bibliotheken (
www.bibliotheekbollenstreek.nl): “Dat is erg leuk om te doen; ik ga ook het thema ‘Geheimen’ verwerken in mijn optreden. Het is erg leuk om met kinderen te werken, daarom ben ik ook leraar geworden. Uiteindelijk boeit me dat toch het meest, want met goochelen ben je urenlang een truc aan het oefenen, die daarna jarenlang hetzelfde blijft.”

Water en vuur
Toch wil hij eraan bijdragen om het goochelen een betere naam te geven. “Goochelen heeft een stoffig imago; mensen denken aan een man met een hoge hoed en duiven. Het gaat echter veel verder; je bent bezig met kaarten, close-up goochelen, toneel, verdwijningen, kapot en heel maken of mentaal goochelen. Ik beoefen veel verschillende trucs en om de kosten te besparen maak ik veel van mijn hulpstukken zelf. Voor de optredens in de bibliotheken laat ik veel visuele trucs zien met kaarten, munten, ballonnen, water, vuur, ringen en touwen en zorg voor interactie met de kinderen. Ik probeer de trucs als geheim te presenteren, dat een kind niet mag verklappen. Het publiek wil ik laten geloven in de illusie die ik schep.”

Balletje

Barry laat weer een truc zien, waarbij hij een groen balletje laat verdwijnen en verschijnen onder een bekertje en plots een grote gele bal op de tafel komt. “Het lijkt allemaal eenvoudig, maar op het toneel heb je alles in de hand. Voorafgaand aan iedere show ben ik drie uur bezig met de voorbereiding en te zorgen dat alles perfect op zijn plaats staat. Want, als je ook maar één fout maakt, dan denken de mensen: dat was heel slecht. Ik streef naar perfectie. Mijn droom is, dat ik wat kan bijdragen aan de wereld van het magisch entertainen: ik hoef niet de beste goochelaar te worden, want die bestaat toch niet, maar ik wil een eigen truc bedenken, die wat toevoegt aan de goochelwereld. Inderdaad, ik wil magie achterlaten op deze planeet; een wereld zonder verwondering is een saaie wereld.”

Barry heeft (nog) geen website, maar hij is te boeken via:
barryvdschatte@hotmail.com.