Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 december 2007

“Honden hebben beweging nodig”

TEYLINGEN – De hondenbezitters zijn het beu dat zij en hun geliefde viervoeters meer en meer in een hoek gedrukt worden. Het sterke vermoeden dat het college van burgemeester en wethouders, als onderdeel van de herziening van het bestaande hondenbeleid, het aantal losloopgebieden wil beperken, heeft hen doen besluiten om een Platform Hondenvrienden Teylingen op te richten. Ze kunnen rekenen op brede steun, want binnen twee weken ondertekenden 230 mensen uit Warmond, Voorhout en Sassenheim een steunverklaring.

Door Joep Derksen

Brenda Filippo is lid van het platform: “We zijn erachter gekomen dat de gemeente het beleid rigoreus wil omgooien en de losloopgebieden wil laten verdwijnen. We hebben een gesprek aangevraagd met verantwoordelijk wethouder Bert Homan, maar hij heeft dit verzoek afgewezen. Ons is verteld dat we maar moesten wachten tot het collegevoorstel bekend is in het eerste kwartaal van 2008, maar dan is het al te laat om nog invloed te kunnen hebben in de besluitvorming. Er zijn absoluut losloopgebieden, zoals het Overbos en Elsgeest nodig, want honden hebben beweging nodig.”

Het is voor het eerst dat hondenbezitters in Teylingen zich verenigen, maar één ding moet echter duidelijk zijn, zo laat Filippo weten: “We zijn geen groep mensen die zich alleen bekommeren om het behoud van de losloopgebieden. We willen binnenkort een notitie aanbieden aan B&W en de gemeenteraad, waarin een aantal uitgangspunten verwerkt zijn. Eigenaren en begeleiders zijn verantwoordelijk voor hun honden en dienen hondenpoep altijd op te ruimen. We zijn voor handhaving van de opruimplicht en verwachten dat regelmatig controleren en beboeten tot minder hondenpoep op straat leidt. Meer depodogbakken (voor het deponeren van de uitwerpselen, red.) zouden hiervoor nuttig zijn. Ook zijn we voorstander van een aanlijnplicht binnen de bebouwde kom, met uitzondering van de losloopgebieden, maar ageren we tegen een algehele aanlijnplicht buiten de bebouwde kom, met uitzonderingen van plekken als sportvelden, kinderspeelterreinen en drukke wegen. Tot slot willen we alle losloopgebieden in Teylingen behouden en verbeteren.”

Voorzieningen

De woordvoerster vervolgt: “De gemeente moet beseffen dat het aantal huizen flink wordt uitgebreid en landelijke cijfers laten zien dat een op de vijf gezinnen een hond heeft. Voor deze dieren moeten ook voorzieningen komen, net zoals gebeurd voor sporters en kinderen. We beseffen ons heel goed dat niet iedereen van honden houdt of zelfs bang is voor deze dieren, maar wij hondenbezitters nemen ook onze eigen verantwoordelijkheid en hebben ook recht op een plek in de gemeenschap. De meeste mensen vallen over de hondenpoep en we zijn voorstander van strenge handhaving, want er hoeft er maar een te zijn in de buurt die het niet opruimt, zodat iedereen over de uitwerpselen struikelt. Maar de losloopgebieden moeten ook blijven bestaan, worden verbeterd en als het even kan ook worden uitgebreid.”