Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 december 2007

“Vooral bij links afslaan op kruising gaat het fout”

Voorhoutse maakt studie van verkeersveiligheid

VOORHOUT – Op donderdag 13 december verdedigt de Voorhoutse Ragnhild Davidse (36) haar proefschrift bij de Rijksuniversiteit Groningen over het verbeteren van de verkeersveiligheid voor oudere automobilisten. Uit haar onderzoek blijkt dat de verkeersveiligheid drastisch omhoog gaat, wanneer electronica in de auto de oudere rijder waarschuwt voor naderende verkeerssituaties. “Maar eigenlijk geldt dit principe voor automobilisten van iedere leeftijd”, zo laat Davidse weten.

Door Joep Derksen

Haar proefschrift is getiteld: ‘De oudere chauffeur ondersteunen: ontwerp van het kruispunt en bestuurdersondersteuningssystemen die de veiligheid van de oudere automobilist kunnen verbeteren.’ Een hele mond vol, maar de titel maakt wel duidelijk waar het proefschrift in essentie over gaat. “De meeste ongevallen voor 75+ers ontstaan op kruisingen waar linksaf geslagen moet worden: vanaf een bepaalde leeftijd wordt de reactietijd steeds langzamer en bij een dergelijke verkeerssituatie komen er allerlei situatie op je af: verkeer van links en rechts, snel of langzaam rijden. Achter je staan ook auto’s te wachten en je moet onder tijdsdruk een beslissing nemen. Dat gaat niet altijd goed en ik wilde een oplossing vinden om het gemakkelijker te maken voor deze chauffeurs.”

Ze vervolgt: “Ik heb 70+ers en mensen tussen de 30 en 50 jaar laten rijden in een rijsimulater, waarbij de proefpersonen kruispunten benaderden met en zonder een voorwaarschuwingssysteem, waarbij ze informatie kregen over het type kruispunt dat ze benaderden (wel of geen voorrang) en of er voldoende tijd was om in te voegen. De uitslag was overduidelijk: met het informatiesysteem kwamen onveilige beslissingen minder vaak voor.”

Probleem

Davidse heeft psychologie gestudeerd en werk als onderzoeker bij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Wat motiveerde haar om acht jaar lang onderzoek te doen naar de verkeersveiligheid voor (ultra)senioren? “Ik wilde weten of ouderen inderdaad een probleem zijn in het verkeer en dat blijkt mee te vallen. Maar feit is wel dat de kans op overlijden in het verkeer voor 75+ers veel hoger ligt dan voor andere leeftijdsgroepen. En gezien het feit dat het aantal ultrasenioren stijgt van 1,1 miljoen vorig jaar naar 2,2 miljoen in 2040, is het van belang dat ook voor hen de verkeersveiligheid omhoog moet gaan.”
De enthousiaste vrouw hoopt niet dat het rapport in een onderste la verdwijnt: “Het systeem van het informeren van de automobilisten over naderende verkeerssituaties kan nu al worden toegepast in navigatiesystemen. Dar zijn ze overigens al mee bezig. Ik hoop dat er meer besef komt bij de mensen dat de senioren wel wat trager zijn, maar goed mee kunnen in het verkeer. Als we rekening met hen houden, wordt het ook beter om op de wegen te rijden.”