Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 januari 2008

“Hulp, waar je recht op hebt”

TEYLINGEN – Er is niet alleen slecht nieuws in de wereld, dat blijkt uit onderstaand verhaal. Van jongs af heeft Wil Musters (69) haar eigen boontjes moeten doppen en bracht ze zelfstandig haar kinderen groot. Ze had dan ook nog nooit bij een organisatie aan de bel getrokken, maar een jaar geleden zag 2007 er voor haar heel duister uit. Ze leed aan gezondheidsklachten en er waren tijdelijke financiële problemen. Na lang aarzelen besloot deze krachtige vrouw contact op te nemen met de SWOT (Stichting Welzijn Ouderen Teylingen). Deze organisatie hielp haar door een woud aan gemeentelijke regels om de juiste hulp en ondersteuning te krijgen op gebieden van gezondheid, subsidies en belastingafhandeling.

Door Joep Derksen

Musters: “Ik stapte nooit ergens hen, maar ben toch naar een van de ouderenadviseurs van de SWOT gegaan. Ik ben zo blij dat ik bij de SWOT ben geweest! Ik kan me voorstellen hoeveel oudere mensen zitten te tobben, want vaak zijn ze naïever dan de jongere generaties. Mijn leeftijdsgenoten hebben minder opleiding gehad en komen vaak uit arbeidsgezinnen. Als er allerlei veranderingen komen in de regeltjes, dan denken we vaak: ‘Het zal wel’, maar de ouderenadviseur staat je met raad en daad bij.”

Ze legt uit: “Ik ben vorig jaar verhuisd en door de hogere huur had ik financieel een probleem. De ouderenadviseur Mildred Evers gaf advies over wat ik kon doen en zorgde voor hulp op juridisch en fiscaal gebied, die me al het werk uit handen namen. Nu zit ik via het SWOT bij een collectieve verzekering en betaal minder premie. Ook kwam ik in aanmerking voor verhuiskosten en dankzij de belastingadviseur heb ik een flink bedrag van de belastingen teruggekregen over de jaren 2004 tot en met 2006!”

Vriendelijk

De kranige vrouw kijkt tijdens het gesprek naar een foto van haar zoon en vertelt: “Mevrouw Evers vertelde in ons eerste gesprek dat ik er moe uitzag en ze regelde dat ik bij een volgende bezoek aan Voorhout met een gratis taxi vervoerd kon worden. Zij en haar collega Margriet Duyvenvoorde doen echt fantastisch werk, want ze zorgen ervoor dat je als oudere je recht krijgt, waar je recht op hebt! Het zijn echt vriendelijke mensen, die met je meevoelen je goed helpen. Daarnaast leren ze je ook om zelf wat te doen en dat is goed, want dan kom je over je angst heen om bepaalde zaken aan te kaarten.”

Musters adviseert: “Ook mensen die hulpbehoevend zijn en niet zo gauw de deur uitgaan, kunnen met de adviseurs kennismaken, want zij komen gratis bij de mensen thuis. Stap over die drempel heen, ga naar de SWOT en vraag naar de ouderenadviseur, die op de hoogte is van de regels hoe je je recht kunt krijgen.” Ze concludeert: “De ouderenadviseurs verdienen een gouden speldje, want ze helpen zo ontzettend veel mensen. Het is hartstikke fijn dat ze er zijn!”

Voor meer informatie, bel: 0252 231 805 of kijk op de site:
www.swoteylingen.nl.