Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 april 2008

‘Avonturiers’ bijna levend begraven in oude bunker

“Die jongens zijn gewoon heel erg stom geweest”

KATWIJK – De twee jongens die tijdens illegale graafactiviteiten bij de bunkers zelf bedolven raakten, hebben puur geluk gehad, zo is de mening van de reddingsdiensten, de boswachter en het Hoogheemraadschap. “We bekijken nog of de kosten van de reddingsactie op hen verhaald gaan worden.”

Door Joep Derksen

Boswachter Frederique Schaeffer, die het gebied op haar duimpje kent, laat er geen misverstand over bestaan: “Die jongens zijn gewoon heel erg stom geweest en hebben meerdere dingen gedaan wat niet mocht. Het gebied waar ze waren is sowieso verboden terrein en is met 1,5 meter hoog prikkeldraad afgezet. Je moet erg je best doen om daar binnen te komen. Al die bunkers zijn dicht en ze moeten zich ook echt een weg naar binnen banen om in de bunker te komen, maar als je zand wegschept, kan ook op een andere plek zand loskomen. Dan gaat dat zand stromen, want in verband met de luchtdruk gaat het zand van buiten veel harder drukken en kom je niet meer weg.” Ze heeft een advies voor andere avonturiers: “Het gebied is niet voor niets afgezet. Ga niet die bunkers uitgraven, want op heel veel plekken zijn luchtkokers en lichtschachten, die je soms niet door de struiken ziet. Daar kun je in zakken en het is echt levensgevaarlijk.”

Zeereep
De grond en de bunkers waar het ongeluk gebeurde, zijn eigendom van Staatsbosbeheer, maar het Hoogheemraadschap heeft het beheer van deze strook, die vroeger werd aangeduid als de Zeereep. Ook de woordvoerder voor het Hoogheemraadschap, Erwin Albrecht, heeft geen goed woord over voor de twee 18-jarigen: “De bottomline is; blijf daar weg. De mensen hebben er niets te zoeken en brengen zichzelf en anderen in gevaar. 90% van de Nederlanders weten dat ook, maar de andere 10% denkt: ‘Spannend, daar gaan we even kijken’. Op dit moment is het nog te vroeg om te zeggen of we deze jongens gerechtelijk gaan vervolgen.”

Hij vervolgt: “We zien een toename van lieden die gaan graven bij de bunkers, mede dankzij die 1-aprilgrap over de zogenaamde gevonden schat in een bunker. Langs de hele Nederlandse kust wemelt het van de bunkers, die een aantrekkingskracht zijn voor veel mensen op zoek naar souveniers uit 2de wereldoorlog. De mensen gaan bijna tot het uiterste om de bunkers in te komen en zelfs anderhalf meter gewapend beton weerhoudt hen er niet van. Wat ons betreft komen alle bunkers onder een dikke laag zand, maar er zitten vleermuizen in en die staan op de rode lijst. We mogen hun biotoop dus niet aantasten.”

Bedolven
Renate den Elzen, woordvoerder politie Holland Midden: “Bij het voorval vlakbij het rijwielpad Zuidduinen waren politie, brandweer en ambulance aanwezig, maar de brandweer heeft de grootste taak verricht met het bevrijden van de Katwijkse jongens, die een kuil hadden gegraven van zo’n twee meter diep. Een van die jongens werd bedolven, waarna de andere tiener zijn hoofd heeft vrijgehouden, waardoor het slachtoffer kon blijven ademen. Een passant heeft 112 gebeld en de hulpdiensten waren binnen een paar minuten ter plaatse.”

“De tweede jongen raakte al gauw ook vast in het zand en de brandweer heeft getracht hen vrij te krijgen. Maar dat lukte uiteindelijk alleen maar met een graafmachine, om 23:00 uur. Het gat is daarna gedicht en een jongen is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Momenteel loopt het onderzoek nog en wordt gekeken wat de jongens daar aan het doen waren. Mochten ze daar zijn? Er zijn heel veel hulpverleners actief geweest en de reddingskosten zouden verhaald kunnen worden.

1 Comments:

At 5:43 p.m., Anonymous Anoniem said...

Onderzoeksjournalistiek hè... Beetje jammer dat de helft van het verhaal niet klopt. Maarja, zo gaat dat tegenwoordig, verhalen gaan een eigen leven leiden.

 

Een reactie posten

<< Home