Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 april 2008

Honderden reacties op buurtkwaliteitsonderzoek

Joep Derksen

LISSE – Honderden opmerkingen en ideeën waren het resultaat van het door buurtregisseur Monique van der Weijden opgezette buurtkwaliteitsonderzoek, waaraan onder meer ambtenaren, politici en jongerenwerkers deelnamen. Doel van deze vijf dagen durende enquête, was uit te vinden hoe het leven in de Poelpolder bevalt en wat er kan worden verbeterd. Bezoekers van de Poelmarkt waren enthousiast en vulden massaal de formulieren in.

Op een grote plattegrond van de wijk konden de bewoners met groene, rode en zwarte stickertjes aangeven wat ze veilige, onveilige en vieze plekken in de wijk vonden. Via de enquêteformulieren kwamen talrijke ideeën naar voren om de buurt leefbaarder te maken. De ene bewoner stelde voor om Indisch te koken voor de buurt en een ander wilde een straatspeeldag organiseren. Ook het opzetten van een computercursus voor ouderen werd genoemd als stimulator om de onderlinge banden in de wijk aan te trekken.

Van der Weijden is positief verrast over het succes: ‘We kregen erg veel positieve reacties van de mensen: ze vonden het leuk dat we geïnteresseerd waren in de bewoners en wat de mensen willen. Er is in deze wijk best al het een en ander gebeurt. Zo houden de mensen zelf daar jaarlijks een buurtbarbeque en is er sprake van saamhorigheid. Om te spreken met de mensen zelf is heel belangrijk, want daar krijg je veel informatie uit. Ik vond het erg leuk dat ik een grote club mensen bij elkaar had weten te krijgen van SWOL, JOL, Trias, Politie, betrokken bewoners, en de huurdersbelangenvereniging. Het is heel fijn dat we het met elkaar gedaan hebben: alleen was me dat niet gelukt.’
Een van de enquêteurs was gemeenteraadslid Cees Verburg (D66): ‘De bewoners van de Poelpolder waren bijzonder geïnteresseerd en betrokken bij het buurtkwaliteitsonderzoek. Het winkelend publiek trok vaak wat meer tijd uit voor een toelichtend en interessant gesprekje. Die confrontatie met bewoners vind ik altijd boeiend en vaak gingen de gesprekken over herkenbare overlast als zwerfvuil, onderhoud van wegen, groenbeheer en speelruimte voor oudere kinderen. Ook kreeg ik veel opmerkingen over verkeersonveilige situaties zoals de oversteekplaats op de Ruishornlaan ter hoogte van winkelcentrum Poelmarkt. Dit soort onderzoeken zijn bijzonder nuttig en voor herhaling vatbaar, maar je moet het ook weer niet te vaak doen want dat werkt ook niet. Ik kan mij voorstellen dat zo’n kwaliteitsonderzoek iedere raadsperiode een keer wordt uitgevoerd.’