Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 mei 2008

Gauke Andriesse schrijft derde thriller: ‘Stilzwijgen’

“Er zit heel veel leed op de Wallen”

VOORHOUT – De Voorhoutse thrillerschrijver Gauke Andriesse heeft zijn derde boek “Stilzwijgen” voltooid en het eindresultaat is vanaf vrijdag 23 mei te koop in de boekhandel. Het verhaal, waarin de detective Jager Havix weer een prominente rol speelt, heeft als hoofdlijn de legalisering van de prostitutie en de problemen die daardoor zijn ontstaan. Ook is er een tweede plot in verweven, waar Andriesse zelf nog weinig over kwijt wil, maar waarvan de kunstwereld op haar kop kan komen te staan.

Door Joep Derksen

Andriesse’s boeken, waarvan meer dan 5.000 exemplaren zijn verkocht, onderscheiden zich van andere werken, doordat hij zich altijd heel goed inleest en voorbereidt. Behandelde hij in zijn vorige boeken onderwerpen als ‘Kongo’ en ‘Roofkunsten’, dit keer schrijft hij over de door de overheid ingestelde legalisering van de prostitutie. Andriesse (49) schrijft fictieve thrillerverhalen, maar behandeld wel de werkelijke feiten: “Er zitten veel meisjes tegen hun zin op de Wallen. Bij toeristen hebben de Wallen het imago van een gezellige en toeristische attractie, maar er is daar sprake van heel veel leed.”

Aangifte

Er wordt volgens Andriesse heel wat geschreven over vrouwenhandel, maar slechts weinig over wat de gevolgen van de legalisering van prostitutie zijn geweest. “Mijn boek is geen aanklacht tegen het politieke beleid, maar het is wel zo dat de legalisatie lang niet alle problemen heeft opgelost. Op de Wallen lopen zedencontroleurs die de raamprostitutie controleren op minderjarige meisjes en illegale buitenlanders. Die vindt je daar dan ook nauwelijks, maar deze meisjes zijn gaan werken in bordelen, bij de escortservice of gewoon vanuit een woonhuis. Maar ook op de Wallen zelf is veel leed, want veel meisjes worden uit landen als Slowakije gelokt om in een restaurant te komen werken. Wanneer ze in Nederland zijn worden ze vervolgens afgetuigd en door psychologische druk en 24-uurs controles gedwongen de prostitutie in te gaan. De dames hebben alle papieren in orde, daar zorgen de organisaties uit die sector wel voor, en de zedencontroleurs kunnen alleen wat doen als de meisjes zelf aangifte doen. En dat gebeurt dus niet.”

Verdriet

Andriesse: “In het boek, zo’n 260 pagina’s, worstelen fictieve personages met echte gevoelens van frustratie, verdriet en leed. Duidelijk komt naar voren dat de politie in Nederland door de prestatiecontracten moet scoren: als de kans op veroordeling klein wordt geacht, wordt er zelden tijd vrijgemaakt om misstanden in de sexsector aan te pakken. Daarom worden nu ook de hoerenlopers aangepakt: qua veroordelingsmogelijkheid levert dat veel meer op. Ik beschrijf een fictieve bende die totaal respectloos is over vrouwen. Zij vinden dat vrouwen zoveel mogelijk klanten moet hebben om een maximale hoeveelheid aan geld te hebben.”

Respect

Ook zit een tweede onderwerp verweven in het verhaal: een affaire die zich tijdens de tweede wereldoorlog in de kunstwereld heeft afgespeeld. Hiermee begint het boek in feite ook, want op het lichaam van een dode zwerver wordt een schilderij van Edgar Fernhout gevonden. Andriesse: “De enige twee mensen die het concept-boek gelezen hebben, zijn mijn moeder en een naaste vriend. Aan hun mening hecht ik heel veel waarde. Met dit boek wil ik ook aangeven dat ieder mens veel respect verdient, want het is toch vreselijk dat een meisje van 18 dagelijks tien tot twintig keer verkracht wordt?!”

“Stilzwijgen” (ISBN: 9789045005829): op zaterdag 14 juni, van 13:00 uur – 14:30 uur, houdt Andriesse een signeersessie bij Hoek Boek in Voorhout. Ook schrijfster Loes den Hollander zet op die dag haar handtekening in de boeken van haar fans bij deze boekhandel.

1 Comments:

At 7:54 p.m., Blogger Unknown said...

ik ben trots op onze Voorhoutse schrijver. Hij wordt steeds beter! Na zijn eerste twee boeken,natuurlijk ook Stilzwijgen gelezen. Wat een spannend boek, goed geschreven en mooi die twee verhaallijnen. In één ruk uitgelezen. Klasse! en natúúrlijk is hij genomineerd. Hij verdient deze prijs gewoon! Lezen dus!
Proficiat Gauke Andriesse met dit geweldige boek.
A. Kool Voorhout.

 

Een reactie posten

<< Home