Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 juli 2008

Aboutalebgelden om arme jeugd te laten sporten

LISSE – De gemeente ontvangt de komende twee jaar van de rijksoverheid 32.000 euro om armoedeproblematieken aan te pakken; de zogeheten Aboutalebgelden. Tijdens de behandeling van de kadernota op donderdag 3 juli bespraken de politieke partijen wat het beste met dit geld kon gebeuren.

Gemeenteraadslid Mart van der Vlugt (PvdA) stelde voor: ‘In Lisse is bij een aantal gezinnen sprake van armoede en dat zal door de toegenomen kosten nog meer toenemen. Kinderen uit arme gezinnen moeten zelfde kansen hebben als kinderen uit rijke gezinnen. Met de Aboutalebgelden willen we voor deze kinderen het jaarlidmaatschap van een sportclub of culturele vereniging volledig vergoeden.’

Gemeenteraadslid Jos Assendelft (Nieuw Lisse) merkte op: ‘De voetbalschoenen en andere sportbenodigdheden zijn nog veel duurder dan de contributie zelf. Neem alle kosten voor het sporten of vioolspelen hierin mee. Het beschikbare geld is 800 euro per kind als het om twintig kinderen gaat. Dat is een fantastisch budget: doe er wat mee, maar breidt het uit naar financiering bovenop de lidmaatschapsgelden.’
Wethouder Adri de Roon (D66) waarschuwde: ‘We ontvangen 16.000 euro in 2008 en 16.000 euro in 2009: daarna houdt het geld op. Of het twintig kinderen zijn, meer of minder, daar doe ik geen uitspraken over. Het zijn echter geen structurele inkomsten.’ Gemeenteraadslid Marianne Entrop (VVD) oordeelde: ‘Het is niet juist om structureel gelden uit te trekken voor iets waar we maar twee jaar geld voor krijgen.’ Zij kreeg een meerderheid van de raadsleden achter zicht. De Aboutalebgelden worden dus gebruikt om kinderen uit armoedegezinnen te laten genieten van sport- of culturele activiteiten. Wanneer de rijksinkomsten hiervoor ophouden, dreigt deze subsidieregeling echter ook te verdwijnen.