Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juli 2008

Geen Multatuli in strandbibliotheek

NOORDWIJK – Voor het tweede achtereenvolgende jaar kunnen strandbezoekers genieten van literatuur die bij de strandbibliotheek geleend kan worden. Ter hoogte van strandafslag 18, naast De Zeemeeuw, staat een zeecontainer die voor de gelegenheid is omgebouwd tot strandbibliotheek. Monique Verweijmeren, teamleider Noord van de Bibliotheek Bollenstreek verrichtte de openingshandeling, nadat ze de sleutel overhandigt kreeg van magisch entertainer Magic Barry.

Door Joep Derksen

Onder de muzikale klanken van de “Hoed en de Rand” vertelt Gerda van Duijvenvoorde, coördinator van de strandbibliotheek, voorafgaand aan de opening: “Dit is een provinciaal initiatief en vindt voor de tweede keer in Noordwijk plaats. We zijn geopend tot en met zondag 31 augustus en de badgasten kunnen hier terecht voor al het moois van een zomerse bibliotheek: of het nu een roman, voorleesboek, strip, reisverhaal, detective of iets anders is.”

Zijn vorig jaar alle boeken die geleend zijn ook weer teruggegeven? Van Duijvenvoorde lacht: “Dat is altijd de eerste vraag die we krijgen! Inderdaad hebben we alle boeken teruggekregen. Alleen zijn twee luister-cd’s in het zand verdwenen. En dat zijn de mensen die deze cd’s geleend hadden ook keurig komen melden.” Wat is het nut van de strandbibliotheek? “Om mensen te laten zien hoe leuk lezen is: als je een aantal dagen hier op het strand zit, kun je een heerlijk boek lezen. En als je er maar voor een paar uur bent, kun je een tijdschrift of krant lezen. Daarnaast zijn er ook luisterboeken voor MP3-spelers en cd’s met verhalen erop.”

Pillen

Is er ook literatuur die de Strandbibliotheek niet heeft? “Als eerste hebben we niet heel dikke pillen, zoals ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch. Ook zul je hier niet heel zware kunstboeken vinden, maar wel informatie over schelpen, dieren, natuur en de omgeving. Lekker makkelijke leesstof dus: we hebben hier geen zware kost als Tsjechov of Multatuli.”

In aanwezigheid van wethouder Van Rijnberk liet Magic Barry een prachtig showtje te zien, waarbij hij kapotgescheurde kranten weer heel maakte en een glas limonade in de lucht liet zweven. Uiteindelijk goochelde hij de sleutel van de strandbibliotheek tevoorschijn en overhandigde deze aan Verweijmeren. Zij verwoordde het belang van de strandbibliotheek: “Boeken en de zee zijn al heel lang met elkaar verbonden, want over de zee is veel geschreven. Ik hoop dat heel veel mensen van de strandbibliotheek gebruik maken en wil nu iedereen uitnodigen de strandbibliotheek te bezichtigen.” Ook Van Rijnberk was positief: “Met de strandbibliotheek breng je de cultuur bij de mensen, zodat de strandbezoekers tegelijkertijd kunnen lezen en van de natuur genieten.”
In de maanden juli en augustus wordt een keur aan activiteiten georganiseerd bij de strandbibliotheek. Zondag 13 juni bijvoorbeeld is de hele dag “Kikker” aanwezig; de bekende stripfiguur uit de boeken van Max Velthuijs. Voor meer informatie over de strandbibliotheek en haar activiteiten: www.strandbibliotheek.nl.