Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 juli 2008

“Het is niks en het wordt nooit wat”

VOORHOUT – Het politieke besluit om de plannen voor de gebiedsontwikkeling van Nieuw Boekhorst en Hoogkamer in een diep laatje onderin een bureau te stoppen, waardoor de noordelijke randweg de komende jaren niet wordt aangelegd, zorgde voor een gelaten sfeer onder de stamtafelaars. Oude en antieke plannen over hoe de dorpsontwikkeling eigenlijk wel had moeten worden aangepakt passeerden de revue en alle aanwezigen waren het eens: “waren die plannen maar uitgevoerd, dan was alles een stuk beter geweest”.

Door Joep Derksen

Toch bestaat er hoop voor de ontwikkeling van de Herenstraat, zo liet een ‘betrokken Voorhouter’ weten: “We zijn met vertegenwoordigers van gemeente, politie, Oranjewoud en de winkeliersvereniging een rondje door het dorp wezen lopen en na 35 jaar heb ik er voor het eerst vertrouwen in dat er echt iets met de Herenstraat gaat gebeuren. Een aantal proefballonnetjes werd opgelaten, waaronder het invoeren van eenrichtingsverkeer en een ruimtelijker beeld door het aanpassen van de parkeerinrichtingen.” Halfslachtige maatregelen, zo vond een ander: “Hier is een radicaal idee: doe alle winkels weg uit de Herenstraat, verzink de spoorlijn, waar je zeeën van ruimte hebt en plaats bovenop die spoorlijn nieuwe winkels en huizen. Als die spoorlijn, die het dorp in tweeën klieft, onder de grond is verdwenen, wordt de verkeersmobiliteit ook sterk verbeterd.”

De politiek is echter nog lang niet zover als de wijzen van de stamtafel, zo laat een aanwezige politicus weten: “Over de kosten van de randweg en de opbrengsten van de huizen zijn überhaupt nooit goede calculaties gedaan. Totdat een projectbureau de cijfertjes echt even op een rijtje zette. De gemeente is al jaren bezig met een postzegelbeleid van onafgemaakte plannetjes. Het is niks en het wordt nooit wat.”

De stamtafelaars opperden een idee: “Nodig Gerard van der Hulst, Heijmans, de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders uit voor de volgende stamtafel op zaterdag 2 augustus. Dan geven wij hen wel leuke ideeën om in Voorhout te realiseren.”