Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 september 2008

Noordwijk wil Ruimtelijke Ontwikkeling in eigen hand houden

NOORDWIJK – Het uitgaansgebied De Grent moet autovrij worden en de boulevard moet worden doorgetrokken tot de Muze. Meer dan 1.800 woningen moeten worden gebouwd in de wijken Boechorst, Bronsgeest, Offem-Zuid, en het landgoed Offem. Dit gebied wordt nu Nieuw Oost genoemd en het college wil hier ook een nieuw sportpark aanleggen. Parkeren bovengronds wordt teruggedrongen ten gunste van nieuwe, nog aan te leggen, ondergrondse parkeerplaatsen. En dit is nog maar een korte bloemlezing uit de vele plannen die wethouder T. van Rijnberk namens het college van burgemeester en wethouders dinsdag 2 september bekend maakte.

Burgemeester Harry Groen vertelde ter inleiding: ‘Deze plannen zijn een majeure stap in de ruimtelijke ontwikkeling (RO) van Noordwijk. Enige jaren geleden werd de RO bepaald door incidenten en politiek opportunisme. Iedere burger of ontwikkelaar die met bouwplannen komt, weet nu wat voor reactie hij krijgt van het gemeentebestuur en is niet meer afhankelijk van de wethouder of een toevallige meerderheid van de raad.’

Noordwijk staat een gigantische bouwgolf te wachten, zo liet Van Rijnberk weten: ‘De komende jaren wordt voor 1,2 miljard euro betimmerd en wij willen hier richting en sturing aangeven en de kwaliteit bewaken. In de drie plannen ‘Noordwijk Zeewaardig’, ‘Nieuw Oost’ en ‘Ruimtelijke Structuurvisie Noordwijk 2030’ sluiten we aan bij de landschappelijke kwaliteit en hebben we ruimteclaims geïnventariseerd. Of het nu gaat om bedrijventerreinen, wonen, sport of cultuur. Wat betreft het aantal woningen; dat wordt in de komende jaren met 30% uitgebreid. Ook gaan we het mooiste sportpark van Noordwijk aanbieden, waar voldoende parkeerruimte is en het Nederlands elftal op kan trainen.’

Hij vervolgt: ‘Als je bouwen niet goed begeleid, kan het verkeerd uitpakken: zijn we met het bouwen langs de Koningin Wilhelminaboulevard niet het contact met de zee een beetje verloren? We willen parkeren onder de grond stimuleren en De Muze meer rondom het Vuurtorenplein betrekken.’ Hiervoor moet de boulevard zo’n 100 meter worden doorgetrokken.

Het gebied bij het strand en rondom de Grent wordt verkeersluw; bestemmingsverkeer en bevoorrading blijft echter wel mogelijk, evenals het ‘cruisen over de boulevard’. Tevens wil het college meer dagvoorzieningen gerealiseerd zien op de Grent, zodat dat nadruk wat minder komt te liggen op het uitgaansleven.

Voor de Noordwijkers zet de gemeente twee informatieavonden op om kennis te maken met alle plannen. Op 30 september vindt een informatieavond plaats in de Oude Jeroenskerk. Hier zal het gaan over de structuurvisie en de plannen voor Nieuw Oost. Op 14 oktober in de kerk aan de Hoofdstraat komt het onderwerp ‘Noordwijk Zeewaardig’ aan bod. De precieze tijden worden later bekend gemaakt.