Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 oktober 2008

Nieuwe historiserende loopbrug bij Dever

LISSE – Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Stichting Dever wordt dankzij vele giften een nieuwe oude loopbrug gebouwd. Het bestuur van de Stichting geeft achtergrondinformatie over de bouw van de ‘historiserende brug’, die de huidige niet-historische hardhouten trap met bordes aan de zuidzijde zal vervangen.

Tijdens de indertijd gehouden restauratie van het Dever ontdekte metselaar Hegeman een gemetselde – dus omstreeks 1370 gemaakte – horizontale koker in de muur naast de opening aan de zuidwest-zijde. Deze opening is op latere afbeeldingen getekend als een vrij klein raam, maar deskundigen herkenden de gemetselde sleuf direct als de koker voor een sluitbalk, die achter de deur als een reusachtige grendel kon dienen’.

Het bewijs voor de aanwezigheid van een loopbrug naar de toegangsdeur werd bij archeologisch onderzoek in 1986 gevonden. ‘Buiten trof men onder het niveau van de keldervloer van het voormalige voorhuis de ruw afgehakte stompen aan van vier paren zware eikenhouten palen, die diep in de ondergrond staan. Elk paar was onderling verbonden door een horizontale dwarsbalk. De nieuwe, ‘historiserende’ loopbrug komt als vervanger van de destijds bij de restauratie van het donjon in 1978 geplaatste niet-historische hardhouten trap met bordes aan de zuidzijde; de enige juiste historische plaats. De nu te bouwen brug is qua vorm en gebruik een eigentijdse vertaling, waar bij de vormgeving, veiligheid - door toepassing van leuningen en (klantvriendelijke)toegankelijkheid - een grote rol hebben gespeeld. De mogelijke (ophaal) brug die was opgenomen in de historische brug, wordt nu vorm gegeven door twee zwaardere en hogere houten pijlers.’

Het bestuur besluit: ‘Met het realiseren van deze brug zal Dever met recht de naam “Ridderhofstad Dever” mogen dragen. Het is dan immers zo dat Dever gebouwd is voor een ridder, een ophaalbare brug naar de Voorhof heeft en een brug naar het donjon, hetgeen de eisen waren en zijn om aan de aanduiding ridderhofstad te voldoen.Nu, 45 jaar na de oprichting van de Deverstichting, wordt een belangrijke fase toegevoegd aan de vele voorgaande reconstructiewerkzaamheden. De loopbrug is een langgekoesterde wens van velen die ’t Huys Dever een warm hart toedragen. Nu gaat deze wens in vervulling dankzij giften van Notariskantoor Timmers en Van der Zwet Accountants en Adviseurs te Lisse, de Rabobank Bollenstreek, het Fonds 1818 en de donateurs van de Vrienden van ’t Huys Dever.’