Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 november 2008

“Bollenstreek slechts onderdeel van groter gebied”

STREEK - Willem C. de Jong staat als de nummer 5 op de PvdA-lijst voor de Waterschapsverkiezingen. “Schoon water en het milieu zijn van levensbelang, zowel op nationaal als internationaal niveau. Als je het milieu kunt dienen, werk je ook internationaal samen ter verbetering van het wereldmilieu.”

Door Joep Derksen

De Jong was enkele jaren geleden onder meer wethouder in Alphen a/d Rijn en wil zich volop inzetten voor de Waterschappen. “Ik ben geboren en getogen tussen de boerderijen in de polder en ben vertrouwd met alle activiteiten die in de waterschappen plaatsvinden. Mede hierom heb ik me kandidaat gesteld. Ik ben geen wereldverbeteraar, want dat klinkt wat wollensokkerig, maar we leven in een wereld en maatschappij waar we niet op de meest waardevolle en duurzame manier bezig zijn om de wereld aan onze kinderen na te laten. Als iedereen in 80 jaar zich op allerlei manieren bezig houdt, waardoor de toekomst van onze kinderen minder wordt, dan ben je niet goed bezig. Ik rij ook auto, maar je kunt het proberen in bepaalde marges te houden.”

Over zijn doelstellingen: “De duurzame waterhuishouding, goede waterstanden en het peilbeheer in het groene hart is van doorslaggevend belang. Het Hoogheemraadschap Holland Rijnland omvat niet alleen de Bollenstreek waar ik toevallig zes jaar woon, omvat ook het groene hart. Je moet over je eigen grenzen heen kijken. Ik zie het groene hart als onderdeel van het totale gebied.”

Over het nieuwe kiessysteem: “Van mij had het niet gehoeven dat partijstelsel. Het is mooi als het leidt tot een hogere opkomst en een groter democratisch gehalte. In het verleden met personenstelsel, heb ik mijzelf gekandideerd: dat vraagt iets van het initiatief en verantwoordelijkheidsgevoel waarvoor mensen zich inzetten. Bij partijen is er kans dat mensen zeggen: ik ben lid van die partij, laat ik me er dan ook maar voor inzetten. Nu er eenmaal gekozen is voor een lijstsysteem, ben ik loyaal aan mijn partij. Ik zit daar liever dan dat ik me afvraag wat een ander zijn ervaring is.”
Over het verkiezingsonderwerp waarmee zijn partij zich wil profileren: “De PvdA zal zich eerder richten op stedelijke gebieden waar niet-agrarische inwoners zijn: en onderwerpen gelden als milieu, duurzaamheid en betaalbaarheid.” Wat denkt u dat het opkomstpercentage zal zijn voor de verkiezingen (bij de vorige verkiezingen was dit 17%)? “Ik ben niet optimistisch gestemd, maar verwacht wel dat het hoger is en zou het al mooi vinden als we 30% gaan halen.