Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 november 2008

Kunstgrasvelden binnen de normen

LISSE – Twee dagen nadat het kunstgrasveld van FC Lisse officieel onthuld werd, bezocht sporttechnisch keurmeester Barry Lourier van Isa Sport de voetbalclub. Pas nadat hij zijn fiat geeft aan de kwaliteit van de velden, mogen er ook daadwerkelijk officiële wedstrijden op deze groene zoden gegeven worden.
De veldtester legde vrijdag 7 november uit: ‘Met behulp van apparaten en een voetbal testen we het veld om te kijken of het kunstgras voldoet aan de normen. Het is belangrijk dat blessures vermeden worden, maar wat ik zo zie kun je hier gerust een sliding op maken.’ Hij laat een apparaat zien dat enkele tientallen kilo’s weegt en aan de onderkant voetbalnoppen heeft: ‘Dit is de torrie. Je laat hem op het veld vallen en beweegt dan de hendel 180 graden: zo imiteer je een voetballer die op zijn standbeen een draai maakt en meet je de weerstand.’ Hij kijkt op de meter: ‘Perfect binnen de normen.’ Lourier vervolgt: ‘We testen verder hoe de bal rolt en stuit, maar ook de zogeheten schokabsorptie: de energie die het veld teruggeeft aan een speler als die erop gaat staan.’