Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 november 2008

“Andere partijen behartigen belangen van de Bollenstreek niet”

STREEK – Wil van Aken uit Hillegom is lijsttrekker van de partij Lijst Wil van Aken. “We hebben ons kandidaat gesteld, een week voor de inschrijftermijn verliep. De reden was dat we een lokale partij zijn. We vinden dat de Bollenstreek heel slecht vertegenwoordigd wordt in het Hoogheemraadschap Holland Rijnland. Niemand komt uit Lisse of Noordwijkerhout. Er komt maar een kandidaat bij de andere partijen uit Hillegom. Dat is heel weinig, want we behelzen toch een gebied met 100.000 inwoners. We willen wel duidelijk laten zien dat wij de belangen van de Bollenstreek heel goed willen behartigen.”

Door Joep Derksen

Van Aken: “Het is jammer dat het politiek stelsel is ingevoerd voor de verkiezingen. Met het personenstelsel waren de mensen heel erg betrokken bij de regio. Nu zie je partijen die heel veel mensen uit Leiden en Zoetermeer op de lijst hebben staan, niet echt mensen uit omringende plaatsjes. Hierdoor worden de belangen van de lokale streek niet behartigd. Wij kijken naar de Bollenstreek: als Holland Rijnland het waterniveau in de duinen wil verhogen, dan krijgen de dorpsgemeenschappen er problemen mee.”

Heeft het wel zin om te stemmen? “Waterschappen hebben wel degelijk invloed: het gaat over de veiligheid en kostenaspecten van het water. Waterschap is een van de oudste democratische clubs van Nederland.” Als u zich pas een week voor de deadline heeft ingeschreven, heeft u wel voldoende expertise? “We hebben in onze fractie en aanhang zoveel mensen met kennis van zaken dat wij dit gerust aandurven, niet alleen agrariërs, maar ook mensen met een technische opleiding en verstand van water. De mensen bij ons op de lijst hebben dagelijks te maken met het milieu en dragen daar ook zorg voor.”

Noemt u eens een speerpunt van uw partij: “Het waterpeil ten opzichte van de dorpen. We willen ons inzetten dat de bewoners van dit gebied geen wateroverlast mogen krijgen. Bedenk wel dat het hoogste punt in de duin 8 meter verschilt met een dorp als De Zilk. We moeten zuinig zijn op wat we hebben en heel goed weten waar we mee bezig zijn. Flora en fauna moeten terug in de duinen, maar niet ten koste van gebieden elders, als het daar verstoring zou geven.”

Wat denkt u dat het opkomstpercentage zal zijn voor de verkiezingen (bij de vorige verkiezingen was dit 17%)? “Als we 30% halen, mogen we in onze handen wrijven.”