Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 november 2008

Column: Wat een week!

STREEK – Iedere week ontmoet ik veel interessante mensen met hun eigen verhaal. Hun insteek wordt wekelijks bericht in de lokale en regionale media. Maar wat moet een journalist wekelijks doen om de kranten te “voeden” met artikelen? Om het 3-jarig bestaan van deze blog en het 4.000ste artikel van mijn hand te vieren, begin ik met een column die inzicht geeft in het reilen en zeilen van m’n werkzaamheden. Nou ja, geef het maar een reden: ik had gewoon zin om een column te beginnen.

Zondagnacht is altijd deadline-nacht: tot half drie ’s ochtends doorgewerkt om de laatste artikelen van de week ervoor af te maken en door te mailen naar de redacties. Mijn twee kinderen gaan ondertussen dagelijks naar school (groep 1), dus voorafgaand aan deze gebeurtenis had ik de stille hoop dat het nachtwerk verleden tijd zou zijn. Niet dus, want ik heb ook meer tijd om overdag activiteiten te bezoeken: en die moeten dan maar ’s avonds en ’s nachts verwerkt worden.
Maandagochtend 17 november bezoek ik het Teylingen College, waar de voorrondes van de Euro-Toques Chef Award 2009 plaatsvinden: jonge mensen strijden om de eerste plaats: een stageplek naar keuze in een van de meest gerenommeerde restaurants in Europa. Opvallend blijft het dat een van de grootste mannenbolwerken de restaurantkeuken blijft: ook vandaag is er slechts één vrouwelijke deelnemer. ’s Avonds was er in Lisse een avond voor de centrumbewoners van Lisse: zij mochten hun hart luchten over de uitgaansoverlast die zij beleven sinds de invoering van een proef met geleide sluitingstijden van de horeca. De jeugd moet daar voor 01:00 uur in de café’s e.d. zijn en mag dan tot 06:00 uur feesten. Hoewel de massasamenscholingen verleden tijd zijn, blijft er een grote mate van overlast bestaan: schreeuwen, vernielen, wildplassen, om maar een paar te noemen. De gemeente neemt begin volgend jaar een beslissing of de proef wordt omgezet naar vast beleid.


Na het wekelijkse persgesprek met de burgemeester en wethouders van Lisse op dinsdag 18 november is het een kwestie om kort naar huis te gaan, boterhammen smeren en weer terug naar de brandweerkazerne van Lisse: daar wordt om 19:15 uur een nieuwe tankautospuit officieel onthuld. Zowel de burgemeester van Lisse (Langelaar) als Noordwijkerhout (Goedhart) kwamen hiervoor opdraven. Na het opschrijven van de quotes is het zaak om in de auto te gaan en te begeven naar de Monumentencommissie in hetzelfde dorp: gesproken wordt over een spoedregeling voor de Stichting Kasteel Keukenhof, wat deze laatste zes euroton aan subsidie kan opleveren. Gelukkig werd dit onderwerp snel afgetikt, want een half uur later (20:00 uur) spraken de raadsleden van de gemeenten Noordwijkerhout, Hillegom en Lisse elkaar over fusie- danwel samenwerkingsperikelen.

Na het ontvangen van een klacht van een gebruiker van de Dokterspost, gaf de directeur van de Doktersdienst (de overkoepelende organisatie) woensdag 19 november zijn reactie. Ook vertelde hij dat het aantal consulten bij de dokterspost binnen enkele jaren met vele tientallen procenten is gestegen. Zijn we nu allemaal zoveel zieker geworden, of is het gemakkelijker om met de klachten te wachten tot de avond: zodat je de eigen werkzaamheden niet hoeft te onderbreken? De bijeenkomst over de plezierboten in het Voorhoutse bestuurscentrum was met dik 150 mensen zeer druk bezocht. Wethouder Homan kon velen van hen met zijn toespraak geruststellen: voor de Warmondse plezierbootbezitters veranderd er niets. Een aantal mensen verliet direct na deze informatie tevreden de raadszaal, ongetwijfeld om weer te genieten van het kabbelende water.


Donderdagochtend 20 november bezocht Teylings burgemeester Sander Schelberg een schoolklas van De Regenboog. De kinderen daar hadden in het kader van de Nationale Spreekbeurt Actie van Unicef, inderdaad, spreekbeurten voorbereid. De burgemeester nam ruim de tijd om alle bijdragen te beluisteren: het schijnt zelfs dat hij hiervoor een provinciale bijeenkomst heeft afgezegd. De Voorhoutse kinderen waren hem hier in ieder geval heel dankbaar voor.
Een geanimeerd interview met Frits en Renée van Arkel, het nieuwe Bokkenprinsenpaar van Voorhout, volgde. Carnaval vieren met een sociaal gevoel, is de indruk die ik van hen had aan het eind van het gesprek. In de middag bezocht de Teylingse wethouder Henriëtte Wilbrink een vestiging van het ROC in Lisse. Zij sprak met volwassenen die moeite hadden met lezen en schrijven. Er zat geen enkele allochtoon tussen: in de regio Duin- en Bollenstreek zijn er maar liefst 30.000 mensen die moeite hebben met iets wat voor de lezers van deze blog waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld is. ’s Avonds verzamelden Lissese hondenbezitters zich met hun viervoeters in het gemeentehuis van dat dorp om hun protesten tegen het hondenloslaatverbod op de wielerbaan kracht bij te zetten. Ze kregen hun zin: de voltallige raad wilde dat de verantwoordelijk wethouder Jan Kippers zijn besluit “heroverwoog”. Een politieke term voor afschaffen, dus.

Vrijdagmiddag 21 november gaf Warmonder Leo van Haasteren de eerste fles van de door hem op Warmondse bodem geproduceerde wijn aan wethouder Bert Homan. Deze was enthousiast over het initiatief, de kleur en de smaak van de wijn: “Hij lijkt op een pinot noir”. Enthousiast bestelde de wethouder direct de helft van de voorraad van 2009. Dus 24 flessen. In ieder geval kan Teylingen zich voortaan profileren als wijngebied. In de avond een gesprek met een van de initiatiefnemers van Stichting Present Lisse e.o.; Nel Hassefras. Zij gaan er de komende jaren voor zorgen dat groepen mensen van circa 7 personen zich een dag gaan inzetten voor een ander. In deze tijd van verplichtingen, waarbij velen zich niet kunnen committeren om wekelijks voor iemand op sociaal vlak actief te zijn, kan dit zeer succesvol worden.

In de nacht heb ik café’s en horecagelegenheden bezocht in Lisse, Hillegom, Noordwijkerhout, Noordwijk en Teylingen. Onderwerp van gesprek: het rookverbod in de horeca. Het blijkt een gevoelig onderwerp: voor het eerst in mijn journalistieke carrière wordt mij specifiek om mijn perskaart gevraagd. Kern van het verhaal: het rookverbod moet afgeschaft worden of zeer streng gehandhaafd.


Zaterdag 22 november een gesprek met ballenjongen Ritchie Doove, die actief mocht zijn bij de voetbalwedstrijd Nederland-Zweden. De 15-jarige was blij deze gebeurtenis te hebben mogen meemaken, maar toonde zich kritisch: “We hebben niet met de spelers kennis mogen maken.” Een korte fotosessie volgde met de acteurs van Jeugdmuziektheater De Speelkring over hun aankomende optredenreeks “De Notenkraker”. Na afloop een applaus ontvangen: dat voelde toch goed. Sinterklaas kwam langs in Sassenheim en was getuige van de ondertekening van een sponsorcontract tussen de TOV Sassenheim en Adest Musica. ’s Avonds was het allereerste optreden van Up2Stage in het Rijnlands Lyceum in Sassenheim. Up2Stage is pas een half jaar geleden opgericht en timmert nu al goed aan de weg!
Zondag 23 november was het een rustdag. Nou ja, we zaten in totaal vier uur in de auto om de vierde verjaardag van mijn neefje te vieren. Ik had het niet willen missen! Het woord van de week: tankautospuit