Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 november 2008

“Geen select gezelschapje meer”

STREEK – Gerard Mostert staat als nummer 6 op de lijst van de ChristenUnie/SGP. “Als oud-wethouder in Katwijk heb ik veel met water, omdat ik regelmatig aanliep tegen bepaalde zaken die het Hoogheemraadschap Holland Rijnland wenste. Ook als burger heb je te maken met water: als je kelder onder water loopt, wil je weten wie er wat aan kan doen.”

Door Joep Derksen

Mostert maakt zichzelf geen illusies: “De Waterschappen hebben maar beperkte invloed: het gaat puur om het water op peil te houden voor de natuur en dat de boeren hun werk kunnen doen, zodat de bollen niet met hun voetjes in het water komen. Vanuit politiek aspect wordt gevraagd: kies je voor boeren of alleen voor natuur? Wij kiezen voor allebei. Ook moeten we bepalen waar de opslag van water plaatsvindt.”

Over het nieuwe kiessysteem, waarbij kandidaten voortaan gelieerd moeten zijn aan een politieke partij, zegt Mostert: “Ik ben voorstander van het systeem met de politieke partijen: voorheen was het toch een bepaald select gezelschapje uit de landbouw of natuurorganisaties die zich met de Waterschappen bezig hielden. Zij waren vaak eenzijdig gericht. Het is een goede zaak dat de Waterschappen een meer politiek karakter krijgen.

“De ChristenUnie/SGP onderscheidt zich in haar campagne onder meer met het aandacht geven aan het opvangen van regenwater door de burgers zelf. Niet alleen met regentonnen, maar ook met nieuwe bouwplannen waar het regenwater niet meer zomaar in het riool mag lopen. Verder hebben we vanuit onze christelijke optiek we de zorg voor de schepping. Dat betekent dat je een goed beheerder moet zijn: we hebben een rentmeesterschap in het kader van het milieu. Wij kiezen voor duurzaamheid en voor een evenwichtige manier van besturen van het Hoogheemraadschap. Wij zoeken naar een balans: we moeten het met elkaar proberen te realiseren wat goed is voor zoveel mogelijk mensen: het algemeen belang.”

Wat denkt u dat het opkomstpercentage zal zijn voor de verkiezingen (bij de vorige verkiezingen was dit 17%)? “Ik verwacht met al deze aandacht en nu het makkelijk is om te stemmen en het feit dat de verkiezingen meerdere dagen duurt, dat het opkomstpercentage toch wel minimaal 40% - 50% zou zijn. In ieder geval een verdubbeling van wat er voorheen is.”