Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 november 2008

Meerderheid omwonenden tegen proef met geleide sluitingstijden

Bewonersavond uitgaansoverlast

LISSE – Bijna tweederde van de omwonenden die aanwezig waren op de inspraakavond over uitgaansoverlast van maandag 17 november wil terug naar de situatie voor de proef met geleide sluitingstijden. Dit bleek uit ad-hoc enquête die burgemeester Corrie Langelaar hield bij de aanwezigen. Van de 26 gevraagde omwonenden wilden 16 het huidige proefsysteem afschaffen.

Voorafgaand aan de discussie presenteerde ambtenaar Rutger Dijksterhuis de resultaten van een enquête over uitgaansoverlast. Van de 664 verstuurder formulieren naar de omwonenden zijn maar liefst 272 exemplaren ingevuld: een ongewoon hoog percentage van 41%. Een meerderheid bleek geen overlast te hebben van de horecabedrijven, maar juist wel van de horecabezoekers. Het gaat dan om geluidsoverlast op straat, vernielingen, agressief gedrag, vervuiling, overlast door auto’s en brommers en wildplassen.

Over de zaken waaraan men zich stoort meldt 96% van de klagers geluidsoverlast en 62% noemt de vernielingen. 81,5% geeft aan overlast te hebben van hard optrekkende of wegscheurende voertuigen en ook het wildplassen wordt door 53,6% als een groot probleem gevonden. De overlast doet zich met name voor in de vrijdag- en zaterdagnachten en dan vooral tussen 02:00 en 03:00 uur. Uit de ontvangen enquêtes blijkt dat 46% ronduit negatief is over de horecaproef met glijdende sluitingstijden. Als grootste nadelen worden genoemd dat de overlast nu de hele nacht door duurt en dat de jeugd baldadiger is vanwege het langere cafébezoek. Ook is er overlast doordat de jongeren steeds dichter bij 01:00 uur naar binnen gaan.

Voor het grootste deel van de aanwezigen zijn de enquêteresultaten zeer herkenbaar. ‘Het is een constante stroom van jongeren die herrie maakt. Vanaf middernacht ervaren we veel meer overlast. Voorheen hield het om half drie op, maar nu gaat het door tot vijf uur ’s ochtends.’ Veel klachten waren er ook over vernielingen die plaatsvonden en fietsen die in bosjes en op de eigen terreinen worden geplaatst.
Burgemeester Corrie Langelaar concludeerde: ‘Door de proef met geleide uitgaanstijden is de veiligheid van politiemensen enorm toegenomen, maar dat u als centrumbewoners veel langer overlast heeft, is er de keerzijde van. We moeten hier een middenweg in zoeken.’ Die middenweg leek er uiteindelijk toch te komen en gemeenteraadslid Hans Bet (PvdA) kwam met de eerste stap: ‘Zorg ervoor dat de horecabezoekers al om middernacht binnen zijn: nu blijft die jeugd vaak tot kort voor 01:00 uur thuis hangen te wachten tot het tijd is om naar de uitgaansgelegenheden te gaan ‘omdat er toch niemand is’. Als de jeugd eerder uitgaat, komen ze ook eerder naar buiten.’ Ook een idee om terug te gaan naar de oude situatie en de deur dan om middernacht op slot te doen kreeg veel bijstand. Begin volgend jaar buigt de gemeenteraad zich over de vraag of de huidige proef met geleide sluitingstijden gecontinueerd moet worden.