Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 november 2008

Politie noemt aanpak bedrijfsinbraken als prioriteit

LISSE – De politie zet zich voor het komende jaar met name in om jeugdoverlast, horecaoverlast, (huiselijk) geweld, verkeersveiligheid en bedrijfsinbraken aan te pakken. Dit was de conclusie naar aanleiding van een presentatie door Peter Koot, teamleider van de politie Lisse tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij & Financiën van woensdag 12 november.

Koot vertelde onder meer: ‘De jeugdoverlast is stijgende ten opzichte van 2007 en vindt het meest plaats in de Poelpolder en het centrum; de Randmeerstraat, Blokhuis en Meer en Houtplein. De oorzaak hiervoor ligt waarschijnlijk aan het feit dat de jeugd al vroeg aan de borrel zit, omdat ze zich indrinken voordat ze uitgaan.’

De meeste horecaoverlast vindt, niet verrassend plaats aan de Heereweg, Schoolstraat en Kanaalstraat. Het gaat met name om meldingen van overlast jeugd, geluid, dronkenschap en overige conflicten. Wel heeft Lisse momenteel meer horecageweldszaken als Hillegom. Het aantal gevallen van huiselijk geweld is in Lisse echter lager dan in de buurgemeente. Maar ook hier wordt een nieuwe maatregel ingevoerd: het tijdelijk huisverbod voor de gezinsagressor. Als er sprake is van huiselijk geweld wordt degene die zich misdraagt maximaal tien dagen het huis uitgezet. Deze periode kan door de burgemeester verlengd worden.

De meest onveilige verkeersmaanden zijn maart en april, maar daar is een reden voor, stelt Koot: ‘Wellicht komt het omdat er dan veel toeristen zijn.’ De politie blijft controleren op snelheid, verlichting en het parkeergedrag van ouders rond de scholen.
Koot vervolgt: ‘Ik wil voorstellen om de politieaandacht te verschuiven van woninginbraken naar bedrijfsinbraken. De woninginbraken dalen vanaf 2006, maar bedrijfsinbraken zijn behoorlijk stijgend. We willen dit tij keren met behulp van het invoeren van een keurmerk veilig ondernemen, naast het al bestaande keurmerk veilig wonen. Ook willen we samenwerken met beveiligingsbedrijven en een verhoogd toezicht uitvoeren op bedrijfsterreinen.’ De leden van de commissie waren het unaniem eens dat de politie extra aandacht kan gaan geven aan de aanpak van bedrijfsinbraken.