Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 november 2008

“Vijandigheid tussen natuur en landbouw is afgenomen”

STREEK – Bert van Leeuwen uit Warmond staat als nummer 5 op de lijst van het CDA. Hij zit nu al bij het Waterschap op persoonlijke titel en wil voor het CDA zijn ervaring inzetten, nu je als kandidaat gelinkt moet zijn aan een politieke partij. “Voldoende zoet water is van levensbelang.”

Door Joep Derksen

“Ik ben al meer dan 20 jaar lid van het CDA en ben heel erg betrokken bij de kwaliteit van het water en dan met name de verziltingbestrijding. Dat is belangrijk met wat je kunt telen, want de bollenteelt is gebaat bij kwalitatief goed water. Rijnland kan niet altijd de kwaliteit van het water garanderen, maar moet wel proberen te zorgen voor voldoende zoet water. De bollenteelt in deze regio van vitaal belang voor de economie, vanwege het toerisme en de handel.

Heeft het wel zin om te stemmen? “De Waterschappen zijn een uitvoerende overheid, maar worden wel democratisch aangestuurd. De besturen hebben wel grote invloed op wat voor manier er naar oplossingen gezocht wordt en hoeveel geld erin om gaat.” Wat heeft u in de afgelopen 9 jaar bereikt? “Dat is zo snel niet te benomen, al heb ik de agrarische belangen goed verdedigd. Er was altijd een stuk vijandigheid tussen natuur en milieu enerzijds en landbouw anderzijds. In de afgelopen jaren hebben we wat meer begrip voor elkaars standpunten gekregen.”

Over de politisering van de waterschapsverkiezingen: “Mensen spreken daar hun zorgen over uit, maar ik ben er een warm voorstander van. De opgaves die waterschappen heeft naar de toekomst toe, voor veiligheid en kwaliteit van het water: daarvoor is een akkoord gesloten door alle overheden. We moeten zorgen dat er geen zware overlast is bij zware regenval en de waterschappen hebben de verplichting om open water aan te leggen voor overtollig water. Je hebt alle overheden nodig om je doelen te bereiken. Andere overheden worden ook politiek aangestuurd en nu Rijnland politiek gestuurd wordt, sluit dat beter aan.”
Wat denkt u dat het opkomstpercentage zal zijn voor de verkiezingen (bij de vorige verkiezingen was dit 17%)? “De betrokkenheid van de inwoners was tot nu toe laag, maar dat wordt nu wellicht hoger. Ik hoop dat het nu wel naar 25% gaat.”