Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 januari 2009

“Ik neem geen afscheid, maar ga een andere rol vervullen”

Heleen Steens stopt na twee jaar als VVD-voorzitter

VOORHOUT – Na ruim twee jaar houdt Heleen Steens het voorzitterschap van de VVD Teylingen voor gezien. Als de leden van haar partij het willen, volgt op 14 januari oud-Tweede Kamerlid Jan Dirk Blaauw haar op. Ook de secretaris van het bestuur, Cees van Duijn, gaat zich met andere zaken bezighouden. Steens heeft besloten deze secretarisfunctie op haar te nemen.

Door Joep Derksen

Zowel Steens als Van Duijn traden op 6 september 2006 aan in hun huidige functie. In een email aan de VVD-leden legt Steens uit over haar vertrek als voorzitter: “Ik kan mijn taken als voorzitter niet meer combineren met mijn fulltime baan en gezin in een zeer hectische tijd die komen gaat.” Ze licht in een interview toe: “Ik neem dus geen afscheid, maar ga een andere rol vervullen. De verkiezingen komen eraan en dat betekent een enorme hoeveelheid werk voor een bestuursvoorzitter. Toen ik in 2006 aan het voorzitterschap begon had ik nog geen baan, maar nu werk ik fulltime als wijkmanager in Alphen. De gemeenteraadsverkiezingen in 2010 vragen zo ontzettend veel van een voorzitter: je moet allerlei procedures volgen, dingen aansturen en zaken aanjagen. Dat kan ik er niet bij hebben.”

Er zijn echter ook voorzitters die juist de minste werkzaamheden verrichten: zij delegeren hun taken. “Delegeren is in dit geval lastiger: er moeten mensen zijn om dingen naar te delegeren. Je moet de mensen regelmatig achter de broek aanzitten dat dingen rondkomen en dat vraagt gewoon tijd. Je hebt toch die druk als eindverantwoordelijke.” U geeft aan dat u het druk hebt in verband met werk en gezin, waarom gaat u dan toch de positie van secretaris overnemen? “Dat is in mijn ogen een minder drukke positie als een voorzittersrol. Je zit dan meer in de luwte.”

De beoogd nieuwe VVD-voorzitter, de heer Blaauw, is pas sinds dit voorjaar woonachtig in Sassenheim: voorheen woonde hij in Zeist en Den Haag. Waarom is hij de meest geschikte kandidaat om voorzitter van de VVD Teylingen te worden? “Hij is voor mij de meest geschikte kandidaat omdat hij een enorme dosis aan bestuurlijke ervaring heeft. Daarnaast heeft hij de tijd om de functie te vervullen, is hij een liberaal in hart en nieren en is ook bereid de klus op te pakken.”

Campagnemonster
Maar Blaauw staat niet bekend als een “campagnemonster”, iemand die in de verkiezingen voorop zal lopen om de geneugten van de VVD van de daken te schreeuwen? “Dat is ook niet erg, want we hebben al enkele campagnemonsters bij ons in de club zitten, zoals de fractievoorzitter Ard van der Steur en wethouder Bert Homan.” Toch maar even de hamvraag stellen: bent u onder druk gezet om af te treden? “Er zijn geen fricties die mij hebben doen besluiten om af te treden. Een van de zaken die we bereikt hebben, is dat het bestuur een hechte club mensen is geworden die ervoor heeft gezorgd dat de fractie haar werk kon doen. Tevens voeren we als partij een permanente campagne: over de beschikbare middelen om die campagne te voeren, valt wel eens een woord, ja. Overigens vind ik het wel heel leuk om bij de aanloop naar de verkiezingen betrokken te blijven. Zo zal ik een rol spelen in de selectiecommissie voor de verkiezingslijst, die in januari van start gaat. Dat is voor de heer Blaauw wat lastiger om hier zitting in te nemen, aangezien hij niemand kent.”