Niet alleen over MS, maar ook over gezellige dingen
STREEK – Woensdag 27 mei is het Wereld MS Dag: 24 uur waarop ‘gezonde’ mensen even stil staan bij hun medemensen die dagelijks geconfronteerd worden met hun aandoening aan het centrale zenuwstelsel of de hersenstam. Miep en Jack Geerlings hebben in 1987 de MS-Gespreksgroep Bollenstreek opgericht: deze bijeenkomsten voor MS-patiënten in de Duin- en Bollenstreek fungeren niet alleen als vraagbaak, maar hechte vriendschappen bloeien er ook uit voort.
Door Joep Derksen
De afkorting “MS” staat voor Multiple Sclerose en deze aandoening is er in veel gradaties. De een kan een oogafwijking hebben of lichte verlammingsverschijnselen, terwijl de ander voor de rest van het leven in een rolstoel door moet brengen. Miep en Jack Geerlings zien de noodzaak van de Wereld MS-dag wel: “Het is goed dat er meer bekendheid aan MS wordt gegeven. Tegenwoordig wordt wereldwijd samengewerkt aan onderzoeken; met deze betere coördinatie hoopt de medische wereld ook betere resultaten te boeken. Zo ontdekte Dr. Rogier Hintzen met zijn team een nieuw gen, waarmee in de toekomst hopelijk goede medische resultaten geboekt kan worden.” In de Duin- en Bollenstreek vinden er echter geen activiteiten plaats om de Wereld MS-dag te ondersteunen. “Voor de personen met deze aandoening is het niet zo eenvoudig om allerlei activiteiten op te zetten”, informeert het echtpaar.
Miep Geerlings vertelt over de reden waarom zij en haar man de MS-gespreksgroep heeft opgericht, als onderdeel van de MS Vereniging Nederland Zuid Holland Noord, Rayon Bollenstreek. “In 1983 kreeg ik de diagnose MS en ik bezocht een gespreksgroep in Haarlem. Na een tijdje werd gezegd dat de mensen die in Zuid Holland woonden, een eigen groep zouden moeten beginnen.” Het echtpaar pakte dit voortvarend op en iedere zes weken komen 13 tot 20 mensen bij elkaar. “We praten over thema’s die door de mensen zelf aangedragen worden, zoals dingen waar ze tegen aan lopen: soms letterlijk. Dan kan het gaan over het feit dat je met je rolstoel niet de stoep op kon bij de bakker om de hoek of dat je voor het eerst in je leven niet meer zelf de afstandsbediening van de televisie kunt bedienen. Regelmatig hebben we ook gastsprekers.”
Verkeerde diagnose
Ruim twintig jaar hebben Miep en Jack zich ingezet voor deze MS-gespreksgroep. In 2006 veranderde het leven van Miep acuut. Haar werd verteld dat ze geen MS had; blijkbaar was er in 1983 een verkeerde diagnose gesteld. Na de eerste schok van vreugde en ook woede, bezinde ze zich op haar situatie. “In eerste instantie wilde ik ophouden met de gespreksgroep omdat ik niet meer kon zeggen: ‘Kijk eens hoe goed het met mij gaat, terwijl ik ook MS heb’. Maar er is niemand die het kan overnemen. De huidige gespreksleider Tineke van der Aart wilde de kar ook niet alleen trekken. Iedereen doet wat voor het goede doel, en wij doen dit.” Ze stelt enthousiast: “Het lijkt of ik een tweede leven heb gekregen. Altijd was er die angst om me te stoten of te struikelen, maar nu is die angst weg.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home