Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2009

“Europa gaat niet alleen maar om kromme komkommers”

TEYLINGEN – Donderdag 4 juni is de dag die bij bijna niemand bekend staat om het feit dat dit jaar gestemd mag worden vanwege de Europese Verkiezingen. Dat “Europa” niet leeft, is absoluut duidelijk: bij televisieprogramma’s haken kijkers massaal af zodra een Europees politicus het woord neemt en ook de lokale politieke partijen hebben niet maandenlang actief campagne gevoerd.

Door Joep Derksen

Afgelopen zaterdag voerden enkele fracties zoals de PvdA en de VVD wel campagne. Met ballonnen, flyers, stickers en pennen probeerden onder meer de wethouders Gerrit van der Meer (PvdA) en Bert Homan (VVD) het winkelend publiek over te halen te gaan stemmen. En dan het liefst op hun eigen partij, natuurlijk. Dat niet iedereen hiervan gediend was, merkte Van der Meer: “Ik kreeg een douw van iemand toen ik hem een folder wilde geven. ‘Alle politici zijn zakkenvullers!’ kreeg ik te horen.”

Van der Meer waagt zich niet aan een voorspelling over de verkiezingsuitslag: “Dat durf ik niet meer te doen sinds de vorige verkiezingen. Ik heb met de mensen gesproken en velen van hen zeggen dat ze niet gaan stemmen. Wel heb ik een paar van hen overgehaald om toch de gang naar de stembus te maken.” Homan vult aan: “Niet stemmen is de gemakkelijkste weg. Ik denk dat de traditionele partijen het niet zo goed zullen doen als de vorige keren, maar voor de VVD ben ik positief gestemd.”
En hoe hoog zal de opkomst zijn? Van der Meer: ‘Ik ben bang dat die niet boven de 40% uitkomt.” Homan: “Hopelijk zal dat wel hoger zijn dan 50%. Europa gaat namelijk niet alleen maar over rechte en kromme komkommers.”