Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2009

Brandweeroefening bij De Oude Tol

SASSENHEIM – Ben je net een avondje lekker aan het bowlen bij De Oude Tol, gaat opeens het brandalarm af. In dit geval was het niet een brand, maar een echte brandoefening, waarbij de brandweer van Teylingen met groot materieel uittrok. Nadat de brandweerlieden gebrieft werden door de bedrijfshulpverleners (BHV-ers) van De Oude Tol, kwamen ze in actie. Uit ’t Keldertje, waar middels een rookmachine, een verstikkende rook hing, werden drie 70-kilo zware poppen + een kind-pop “gered”.

Door Joep Derksen

Woensdag 8 juli om 19:02 uur klonk het brandalarm en alle bezoekers werden door het personeel naar buiten geleid. Enkele minuten bleven de tientallen gasten vlak voor de ingang in de luwte van het gebouw staan, maar al gauw werden ze weggebonjourd door een van de BHV-ers naar een plek achteraan op het parkeerterrein.

Piet De Klerk, administrateur, laat weten over het hoe en waarom van deze actie: “De Oude Tol heeft sinds 1 januari honderden extra mensen in huis omdat de plaatselijke bridgevereniging bij ons kaart. Deze oefening betreft een middelgrote brand, waarbij onze reguliere gasten van tevoren ingeseind werden over de ontruimingsoefening.”

Zeven minuten na de brandmelding komt de brandweerwagen het terrein van De Oude Tol op rijden. Een BHV-er wacht hen op en informeert de brandweerlui met een plattegrond over de indeling van het gebouw. De brand vindt plaats in ’t Keldertje en vier spuitgasten zetten hun persluchtmaskers op om naar binnen te gaan.

Rookmachine

Ondertussen staat de rookmachine aan in de kelder, is het in deze ruimte pikkedonker en kunnen de brandweerlieden geen hand voor de ogen zien. Toch lukt het hen om de opgestelde gastank te ontwaren en te verwijderen, voordat ze zich bezighouden met het redden van de “slachtoffers”. Louis Strijk, brandmeester van blusgroep Sassenheim korps Teylingen, laat hierover weten: “We werken volgens prioriteiten: eerst komt de eigen veiligheid, dan beoordeel en verwijder je het grootste gevaar. Daarna verwijder je de slachtoffers en voorkomt uitbreiding van de brand. Pas dan begin je met blussen.”
Uiteindelijk waren na twintig minuten de slachtofferpoppen uit ’t Keldertje gehaald. De Klerk: “Als geniepigheidje hebben we nog een extra brandhaard opgezet. Via de luchtafzuiger, die naar buiten loopt, is het kantoor boven ’t Keldertje ook ‘in brand gevlogen’. Als de brandweer een goede oefening houdt, dan zorgen ze ervoor dat het hele gebouw van buiten gecontroleerd wordt.” De brandweer van Teylingen weet echter van wanten, want twee medewerkers kweten zich van de taak om rondom het gebouw te lopen, waardoor de tweede brandhaard ontdekt werd en “geblust” kon worden.