Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2009

Zesde Van Schooten Bokaal

Voor tuin met etenswaren en gewassen

VOORHOUT – Na twee keer genomineerd te zijn, met een derde en tweede plek als resultaat, won P. Sep dinsdag 7 juli de felbegeerde Van Schooten Bokaal voor de beste tuin van de volkstuinvereniging Elsgeest. Uit handen van voorzitter Wim Meijles ontving Sep een fles wijn: de feitelijke bokaal mag hij in januari 2010 in ontvangst nemen.

Door Joep Derksen

De Van Schooten Bokaal werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Nadat de eerste drie jaar het bestuur van de Volkstuinvereniging Elsgeest de jurytaak op zich had genomen, kwam het voorstel om voortaan de (vijf) winnaars van het voorgaande jaar te laten jureren. Meijles toonde zich een groot voorstander van dit systeem: “Verschillende mensen kijken anders naar bepaalde tuinen. Zo krijg je toch weer andere nominaties. Dit jaar hebben Wim van Tol en Wim van Werkhoven gejureerd. Van Tol houdt van recht en Van Werkhoven houdt van netjes.”

Meijles informeerde de 24 aanwezigen van de top 15 en bij iedere genomineerde had hij een vriendelijk woord of een leuke anekdote. Over de nummer 15, bijvoorbeeld, de heer K. Hilgersom: “Hij heeft een jaar lang in het buitenland gezeten en een ander zijn tuin laten doen. En toch wordt hij genomineerd!” De nummer 11 van dit jaar kreeg een pluim: “De heer Heemskerk is een nieuwkomer en het gebeurt maar zelden dat nieuwkomers genomineerd worden.” Over de nummer vier oordeelde Meijles: “Ik heb hier al 25 jaar een tuin en nu word ik voor het eerst genomineerd.”

Hectiek

Sep was dus de uiteindelijke winnaar en hij was hier blij mee: “Het is leuk om een keer gewonnen te hebben. Ik doe het niet voor de winst, want hier tuinieren is mijn hobby. Mijn vader is er 35 jaar geleden mee begonnen en ik ben van jongs af aan met hem meegegaan. Als ik in mijn tuin bezig ben, geeft me dat rust en onttrek ik me uit de hectiek van het leven.”
Jaren geleden stonden in volkstuintjes veelal bloemen, planten en prachtige ruikers. Dit gaat niet op voor de tuin van Sep. Alleen in een piepklein hoekje naast zijn kas, waarin onder meer druiven en kerstomatenplanten staan, zijn nog een paar bloemige plantjes te vinden. Verder is in deze tuin een veelheid aan etenswaren en gewassen te vinden: maïs, courgettes, selderie, bietjes, uiten, prei, aardappelen en witte kool. “In de supermarkt zien ze me deze maanden niet!” lacht Sep.