Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 september 2009

“Een mooie tijd om tot bezinning te komen”

Vasten uit solidariteit met armen

NOORDWIJK – Moslims en niet-moslims nuttigden zaterdag 12 september een gezamenlijke Iftar-maaltijd om zo elkaars zeden en gewoonten beter te leren kennen en waarderen. Deze door de SJWB opgezette gebeurtenis werd door 40 mensen bezocht, waaronder vijf niet-moslims en zorgde er inderdaad voor dat de banden tussen de mensen werden aangehaald.

Door Joep Derksen

De aanwezigen zaten aan vier rijen tafels te wachten tot het 20:05 uur was; het moment waarop de zon in Mekka onderging en er tijdens de Ramadan tussen zonsondergang en zonsopgang gegeten kan worden. Tot die tijd gaf onder meer student-imam Tarik een speech over het nut en de noodzaak van de Ramadan. Hij liet onder meer weten: “In vrijwel elke religie zoals het Christendom en het Jodendom vinden wij wel iets terug van vasten. Alleen mogen de Christenen wel drinken, maar wij moslims doen ook dat niet om meer vroomheid te tonen. De Ramadan is goed voor het lichaam en toont ons mededogen naar andere mensen. Wij lijden overdag tijdens de Ramadan namelijk honger, maar er zijn ook mensen die altijd honger hebben.”

Dat het niet eten tussen zonsopgang en zonsondergang niet door iedere moslim even hogelijk gewaardeerd werd, bleek uit enkele vragen die aan Tarik gesteld werden. Een van de moslimjongeren wilde weten: “Moet je ook vasten als je iedere dag in een broodjesbakkerij werkt? En hoe zit het dan als je nou een chronische hoofdpijn hebt?” De student-imam informeerde de twijfelaar: “Het is geen zware opgaaf om niet te eten, ook als je zware lichamelijke taken moet uitvoeren. De enige reden waarom je niet zou mogen vasten is als je suikerziekte hebt en het vasten dodelijk zou zijn.”

Om precies 20:05 uur, terwijl er nog een informatiefilmpje over de grootheid van Allah draait, grijpen enkele moslimjongeren naar de gereedstaande heerlijkheden op de borden. De honger moet bijzonder groot zijn! En net op het moment dat ook de anderen zich willen storten op het avondeten, komt de mededeling dat het tijd is voor het gebed. Het eten wordt het eten gelaten en 35 van de aanwezigen haasten zich naar een belendende kamer om daar richting Mekka en vlak voor een Star Wars flipperkast te bidden.

Ondertussen vertelt Nic van den Berg waarom hij deelneemt aan de Iftar: “Ik ben uitgenodigd door vrienden en dat sla ik niet af. Zelf ben ik katholiek en ik vast nog altijd jaarlijks 40 dagen. De vastentijd is een mooie tijd om tot bezinning te komen.” Linda Khayali is al jaren getrouwd met een moslim en voor haar is de Ramadan dus zeker geen onbekend verschijnsel. “Tijdens de Ramadan komt iedereen bij elkaar en wordt er gezamenlijk gegeten. Dat is een mooie en belangrijke zaak.” Gastvrouw Arianne van Beelen van de SJWB was tevreden over de avond: “We hebben dit evenement pas vorige week bedacht en er is een goede opkomst. De mensen van de Marokkaanse gemeenschap hebben veel werk hierin gestopt. We gaan dit zeker herhalen en hopelijk zal er volgend jaar ook meer Noordwijkse jeugd bij aanwezig zijn.”