“Denk niet aan de bakstenen, maar aan de mensen”
TEYLINGEN – De ChristenUnie doet ook mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2003. Dit is de eerste politieke partij die niet in de huidige raad zit en heeft aangekondigd te strijden voor een of meerdere zetels. “Gezien de landelijke trend kunnen we een zetel halen en twee zetels zouden heel mooi zijn.”
Door Joep Derksen
Lijsttrekker Frans Nederstigt heeft vier jaar geleden ook gepoogd met de ChristenUnie in de gemeenteraad te komen: toen kwam de partij slechts dertig stemmen tekort. Gezien de regeringsdeelname van en de grotere belangstelling voor deze partij lijkt een raadsdeelname geen utopie te zijn. Het is dus de hoogste tijd voor een kennismaking met Nederstigt. Wie is hij en wat wil ‘zijn’ partij voor Teylingen doen?
Nederstigt is de afgelopen vier jaar zeer actief gebleven voor de ChristenUnie: na de gemeenteraadsverkiezingen heeft hij zeer actief meegeholpen aan de verkiezingscampagne voor de verkiezingen van Provinciale Staten in 2007, waarbij zijn partij groeide van twee naar vier zetels, terwijl het aantal staatsleden terugliep van 83 naar 55. Ook ondersteunde Nederstigt de landelijk campagne en is hij de afgelopen anderhalf jaar betrokken bij het rijksambtenarennetwerk van zijn partij. Wat betekent de ChristenUnie voor hemzelf? “De ChristenUnie is een stabiele, betrokken en meelevende partij. Wij vertegenwoordigen de mensen die dat het meest nodig hebben. We hebben een sterk bindende factor: ons geloof.”
Bakstenen
Op de verkiezingslijst komen zo’n acht mensen te staan die zich op politiek gebied willen inzetten. Een deel van deze kandidaten komt uit Voorhout en de anderen zijn geworteld in de kerkgemeenschappen van Sassenheim en Warmond. De nummer twee op de lijst is Pieter Jansen uit Voorhout en de lijstindeling van de overige posities wordt in de komende weken bepaald. Over de kandidaten informeert Nederstigt: “Deze vijf mannen en drie vrouwen denken en doen mee: niet alleen voor, maar ook na de verkiezingen. Het gemeentebestuur heeft de afgelopen vier jaar best redelijk gefunctioneerd, maar een aantal zaken moet worden opgepakt. Bijvoorbeeld: de zorg voor elkaar en de uitvoering van de Wmo. Het gaat altijd over geld, bakstenen, asfalt en werk, maar er wordt soms zo weinig over de mensen zelf gesproken. Wij willen het gemeentebestuur doen beseffen dat ze met mensen te maken hebben en niet met bakstenen.”
Hij vervolgt: “We willen zorgen voor een rechtvaardige samenleving in een prettige woonomgeving. Op gebieden als: wonen, werken, zorg voor elkaar, vrije tijd en het besturen van de gemeente kijken we naar hoe we het beste voor elkaar kunnen zorgen. We letten daarbij op de mensen die buiten de boot kunnen vallen. De komende jaren moeten de gemeenten bezuinigen, maar op de zorg voor zwakkeren mag niet bezuinigd worden: hier moet zelfs extra geld aan besteed worden.”
Recreatie
Waarop wil de ChristenUnie dan wel bezuinigen? “De gemeente moet zich richten op kerntaken en de rest afstoten. Iedere gemeente heeft het over bedrijventerreinen, maar waarom zou Teylingen het walhalla voor industrieterreinen moeten zijn? We lopen kans dat de Roodemolenpolder wordt volgebouwd, terwijl we ervoor moeten zorgen dat Teylingen een plek is waar we prettig kunnen wonen. Verder liggen er voor Teylingen kansen op recreatie in combinatie met bedrijvigheid, zoals de Kagerplassen, waar mensen op een verstandige manier gebruik van kunnen maken.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home