Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2009

“Help ons, de parkinsonpatiënten!”

KATWIJK – De meest kwetsbare mensen in onze samenleving is een geweldige klap toegebracht. Als donderslag bij heldere hemel kwam de mededeling dat de Parkinson Bewegingsgroep ophoudt te bestaan. Een feestelijke kerstmaaltijd was al gepland, maar van de ene op de andere dag werd de deelnemers medegedeeld dat wegens een dreigend faillissement van het AFP-Bewegingscentrum de activiteiten zullen worden gestaakt.

Door Joep Derksen

Sinds negen jaar vinden Parkinson Bewegingsgroepen plaats in het AFP-Bewegingscentrum in Katwijk. AFP is organisatorisch onderdeel van het Rijnlands Revalidatie Centrum in Leiden. Door de fysiotherapeuten wordt wekelijks aan zestig parkinsonpatiënten een programma aangeboden waarbij oefeningen voor valpreventie, vergroting van de mobiliteit en conditieverbetering worden gedaan.

Hans Bogers is een van de zestig slachtoffers. Hij vertelt: “Als parkinsonpatiënt ben ik mij voortdurend bewust van de vergankelijkheid van veronderstelde mogelijkheden in het leven. Dagelijks is bij deze aandoening veel inzet nodig om het functioneren op hetzelfde niveau te houden. De noodzaak van blijven bewegen wordt door niemand meer betwist, maar waar kun je nog meedoen, wanneer elke stap veel inspanning kost? Vanuit de behoefte aan aangepaste sport mogelijkheden voor parkinsonpatiënten zijn de parkinsonbewegingsgroepen opgericht.

Faillissement

Door het dreigend faillissement staat dit helaas op losse schroeven: dit is een ernstige vernietiging van sociaal en emotioneel kapitaal, waarbij niet alleen de Parkinsonpatiënten, maar ook de Reuma, Hart- en Kankerpatiënten hun bijeenkomsten in het AFP-Bewegingscentrum node zullen missen. Het wegvallen van de bijeenkomsten zal onherroepelijk een negatief effect gaan hebben op het geestelijke en emotionele welbevinden van de patiënten. We willen dat deze ontwikkelingen teruggedraaid worden, zodat de patiënten hun oefen- en contactmogelijkheden kunnen behouden.”

Bogers verzucht: “De parkinsongroep bestond negen jaar en de mensen komen uit plaatsen als Katwijk, Leiden en Wassenaar. We deden evenwichtoefeningen, conditietraining en leerden lopen. Mensen met Parkinson vallen namelijk vaak en krijgen daardoor vervelende breuken. Ik wil een oproep doen aan de gemeente om bij te springen met het accommodatiebeleid. Help ons!” Het Rijnlands Revalidatiecentrum kon helaas niet meer op tijd voor de deadline van de Weekendkrant worden bereikt voor commentaar.

3 Comments:

At 2:24 p.m., Anonymous Anoniem said...

Beste heer Derksen, met verbazing las ik uw blog over de parkinsongroep in Katwijk en het stukje in de weekendkrant van 18 december 2009. Ik vind het jammer dat u een stukje schrijft waarin de heer Bogers u onjuiste informatie verteld heeft over deze parkinsongroep. Ten eerste sport de heer Bogers niet bij deze groep en ten tweede bestaat het aantal niet uit 60 personen, maar zijn dit hoogstens 35 personen. Ten derde valt het mij tegen dat u het AFP-Bewegingscentrum niet bereikt heeft voor enige commentaar. Als AFP-Bewegingscentrum betreuren wij het ook dat deze groep mensen niet meer kan sporten bij het AFP door dit faillissement.
Ik hoop dat u, als goede journalist zijnde, een rectificatie zult plaatsen op uw blog en in de weekendkrant dat u onjuiste informatie heeft weergegeven richting het AFP en dat er geen contact met het AFP is geweest om het betreffende bericht te verifieren.
Met vriendelijke groet.

 
At 10:06 a.m., Blogger Joep J.B. Derksen said...

Inderdaad hoort een wederhoor op zijn plaats. Echter, hiermee heeft een andere correspondent zich bezig gehouden. Dat is blijkbaar niet op tijd gelukt en is voor de volledigheid van dit artikel betreurenswaardig.

 
At 12:31 p.m., Anonymous Anoniem said...

Het vervelende van deze affaire is dat de betrokken fysiothepeuten een spreekverbod hebben opgelegd gekregen en nu niet ,eer met de patienten 'of de pers mogen praten.... Overigens sportte ik wel degelijk bij het AFP en ken de betrokkenen persoonlijk
Hans Bogers

 

Een reactie posten

<< Home