Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 februari 2010

‘Wij waren er ook toen onze kiezers ons nodig hadden’

D66 gaat met vol vertrouwen en nieuwe plannen de verkiezingen in

LISSE – Hét sleutelwoord voor de komende verkiezingen is voor D66: ‘Ruimte’: ruimte voor wonen, voor jong & oud en voor groen & natuur. De nummers 1 en 2 op de kandidatenlijst, Cees Verburg en Miriam Timmer, kijken terug op vier politiek prima verlopen jaren, maar beseffen als geen ander dat er nog heel wat werk te verzetten is.

Gevraagd naar het politieke hoogtepunt in de afgelopen raadsperiode verwijst Verburg verrassend genoeg niet naar de realisatie van grote projecten. Wat hem het meest is bij gebleven is een gehandicapte moeder die na twee jaar procederen bij de ISD niet de vervoersvoorziening kreeg die ze nodig had om haar kinderen zelfstandig naar school te brengen. ‘Door haar initiatief hebben wij samen met anderen de menselijke maat geïntroduceerd bij het vaststellen van ISD-vergoedingen. Als mensen je echt nodig hebben moet je er staan. Dat maakt voor mij het verschil.’, aldus Verburg.

Waar gaat D66 voor strijden de komende vier jaar? Timmer antwoordt: ‘We willen meer ruimte voor wonen, zodat zowel starters als senioren geschiktere woningen kunnen hebben. Daarnaast moet Lisse een sociale gemeente zijn en blijven, met volop activiteiten voor iedere levensfase. Voor jongeren is hier bijvoorbeeld zeer weinig; daarom willen we dat de gemeente wijkactiviteiten financieel ondersteunt.’ Verburg vult aan: ‘De bioscoop moet er komen en de gemeente moet ook een bollendisco faciliteren, als hier vanuit de markt vraag naar is.’

Donkere economische tijden staan voor de deur: hoe gaat D66 hier mee om? ‘We zijn nu al bezig om bezuinigingen te vinden om te voorkomen dat de lasten voor de inwoners zwaarder worden. Dat moeten we koste wat kost voorkomen. We willen zeker niet bezuinigen op subsidies voor kwetsbare mensen bij zorg, welzijn, onderwijs en jeugd. We moeten alles uit de kast halen om de noodzakelijke bezuinigingen te realiseren. En pas als er echt niets meer is, dan kom je op lastenverhogingen terecht. Maar dan moet de financiële citroen wel echt helemaal uitgeperst zijn. Wij zullen ook hier open, betrokken en betrouwbaar in zijn. Met minder nemen we geen genoegen’, aldus Verburg.

Lisse staat bekend om de bollenvelden, maar deze gronden zijn wat D66 betreft niet heilig. ‘Er moet voldoende ruimte zijn voor jongerenhuisvesting maar als je alleen bouwt op dure inleglocaties krijg je enkel “sociale” woningen van 190.000 euro. Dat noem ik niet sociaal. De bollensector zal moeten bewegen, zodat met nieuwe technologische ontwikkelingen de intensieve bollenteelt teruggedrongen wordt. Hierdoor komt er grond vrij voor goedkopere huisvesting voor jong en oud’, vindt Verburg. ‘Lisse ligt in een bijzonder gebied en het landschap bestaat ook uit prachtige bossen, water en cultuurhistorische panden. We moeten de toeristische functie van Lisse versterken en zodra de financiën beschikbaar zijn, moet er een watersportcentrum inclusief een passantenhaven komen. Dat is goed voor het toerisme, de lokale economie en de groene functie die Lisse heeft: zo kunnen de pleziervaarders op het water genieten van Lisse als het Bloemenhart van de regio,’ laat Timmer weten.
Een ander plan is de aanleg van een ‘ecoduct’ over de randweg bij Keukenhof: ‘Ik houd regelmatig mijn hart vast als ik toeristen zie springen om auto’s te ontwijken. Niet bepaald een toeristisch visitekaartje voor Lisse’, vindt Verburg. ‘Daarom willen wij voor voetgangers en fietsers een mooie verbinding tussen het centrum van het dorp en het landgoed met de bloemententoonstelling. Samen met andere overheidsorganen moet dit betaalbaar gerealiseerd kunnen worden’, aldus Timmer en Verburg.