Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 maart 2010

Plan om zwerfafval aan te pakken

LISSE – ‘Na hondenpoep is zwerfafval de tweede ergernis.’ Dit resultaat uit een landelijk onderzoek is voor wethouder Jan Kippers (CDA) voldoende reden om te laten uitzoeken hoe de zwerfafvalproblematiek er in het dorp voor staat.

Op een bewonersenquête die de gemeente Lisse in de zomer van 2009 uitvoerde, reageerden slechts 36 van de ruim 22.000 mensen. Deze enquête moest in kaart brengen hoe de bewoners de netheid van de omgeving beleefden. Het gemiddelde rapportcijfer voor de netheid van de openbare ruimte in de eigen buurt en in de rest van de gemeente bleek respectievelijk 6,3 en 6,2 te zijn.

Uit de resultaten blijkt verder dat naast hondenpoep en zwerfafval de 36 mensen zich ook ergeren aan onkruid, loszittende tegels, te weinig groenonderhoud en volle afvalbakken. Opvallend is dat niemand zegt zich te ergeren aan katten die in andermans tuintjes hun behoefte doen.

Kippers reageerde dinsdag 23 februari op de rapportage ‘Basisproject zwerfafval Lisse’: ‘Lisse is redelijk schoon als je het landelijk bekijkt. Alleen enkele hotspots zijn slecht, zoals het centrum in en vlak na het weekend en de omgeving bij flats.’ In het rapport staat dat de volgende locaties worden betiteld als hotspots: ’t Vierkant, met veel drinkafval tussen de Digros en de Nachtegaal, de Jongeren Ontmoetingsplek (JOP) bij de rotonde; op deze hangplek ligt veel drinkafval. Het zwerfafvalprobleem bij de hoogbouw bij het Rembrandtplein en het Jacob van Ruysdaelplein is met de plaatsing van ondergrondse containers deels opgelost. Maar nog altijd gooien bewoners hun afval van de balkons op de grond. In het Veldhuizen van Zantenpark is er overlast van jongeren die op een beschutte plek aan de rand van deze woonwijk zich vermaken.

Kippers: ‘We hebben voor de komende twee jaar een plan van aanpak opgezet en dit plan bestaat uit vijf onderdelen. Zorg dat je vuil verwijderd, zorg voor vuilvoorzieningen; afvalbakken dus en leeg deze frequenter. Blijf streven naar participatie door de inwoners en zorg voor handhaving; laat de dingen niet op hun beloop. Tot slot, zorg voor goede communicatie richting de inwoners, niet door folders, maar met behulp van het internet of via scholen en verenigingen.’
De gemeente heeft nog niet de intentie om zogeheten Zappers (Zwerfafvalpakkers) in te zetten. In de gemeente Teylingen kregen deze vrijwilligers die op eigen initiatief het straatvuil opruimden een officiële betiteling en een speldje. Kippers: ‘We willen de mensen wel mobiliseren en daarom gaan we bij hotspots de doelgroepen actief benaderen. Overigens waag ik te betwijfelen dat het niet alleen jongeren zijn die zwerfafval veroorzaken. Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen op dit vlak. Ik hoop in ieder geval dat dit plan wat uitmaakt.’