Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 maart 2010

Coalitieonderhandelingen beginnen dit weekend

Veel winnaars en een paar verliezers bij gemeenteraadsverkiezingen

TEYLINGEN – De VVD en D66 zijn de grote winnaars geworden bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 3 maart. De verliezende partijen waren CDA (-2), PvdA (-2) en Trilokaal (een zetel minder). Twee partijen passeerden de kiesdrempel: Trots en ChristenUnie. Zij komen allebei met één zetel in de nieuwe gemeenteraad. “Het verlies van het CDA kan ik niet verklaren.”

Door Joep Derksen

De spanning steeg bij de politici in het bestuurscentrum naarmate de avond vorderde en de verkiezingsuitslagen op zich lieten wachten. Maar na de eerste uitslagen die per stemkantoor werden medegedeeld, werd de trend al snel duidelijk. D66, met lijsttrekker Rose Marie Keijzer verviervoudigde het zetelaantal en de huidige eenmansfractie mag drie extra raadsleden uitnodigen. Tevens lonkt het coalitieperspectief, zo oordeelde Keijzer zelf ook. “Ik heb altijd gezegd dat we ons zetelaantal zouden verdubbelen en stiekem dacht ik aan drie zetels. Maar vier is heel mooi; wij zijn de grote winnaar en de derde partij qua grootte. Het is zelfs een beetje onwezenlijk. We zijn bereid in de coalitie te gaan zitten en hebben hiervoor twee kandidaat-wethouders achter de hand. Hun namen wil ik nog niet geven, omdat ook andere gemeenten aan deze mensen trekken. De komende dagen ga ik alles op een rijtje zetten en zorgen dat het geheel op de rails komt te staan. Ik verwacht dat de VVD als eerste bij ons langs zal gaan voor de coalitiebesprekingen.”

De eerste man van de andere grote winnaar, Ard van der Steur (VVD), was uiteraard ook opgetogen. “Ik ben buitengewoon tevreden en trots: negen zetels (een winst van twee zetels – JD) is een fantastisch resultaat. De landelijke trend is dat de VVD geen winst boekt, dus dit resultaat komt echt door onze inzet van de afgelopen vier jaar. Wij moeten nu de leiding nemen in de coalitieonderhandelingen, dus dit weekend ga ik met de andere fractievoorzitters praten. Ik ga nu eerst feest vieren, maar niet nadat ik alle kiezers bij deze hartelijk wil bedanken voor hun steun.”

Teleurgesteld

Het CDA verloor twee zetels en zakte terug naar 5. Lijsttrekker Kees van Velzen is dan ook teleurgesteld: “Dit komt door de landelijke trend, want wij hebben ons zwaar uit de naad gewerkt voor zaken als Trappenberg-Kloosterschuur en de hoek Narcissenlaan. Wij hebben een wat neutralere campagne gevoerd, waarbij we minder gebruik hebben gemaakt van populisme. Dat werkt blijkbaar niet in je voordeel; ik had een nek-aan-nekrace verwacht met de VVD, maar we worden nu keihard afgerekend. Of we nu in de coalitie plaats nemen, is niet aan ons. Wij zijn de bezoekende partij.”

De coalitiepartij die het meest verloren heeft is de PvdA. Met dank aan een restzetel is leek het de partij te lukken om vier zetels te verkrijgen. Lijsttrekker Willem de Jong toonde zich ’s avonds dan ook tevreden: “Vier jaar geleden hebben we uitstekende resultaten gehad en de landelijke trend is op onze gemeente ook van toepassing. Dat D66 nu groter is dan onze partij is prachtig voor hen en is mede te danken aan de inzet van Rose Marie Keijzer. Het verlies van het CDA kan ik niet verklaren, maar ik ben erg tevreden dat ChristenUnie is toegetreden tot de raad. Wat de coalitieonderhandelingen betreft, word ik graag uitgenodigd voor niet alleen de eerste, maar ook de tweede en derde besprekingen.”

Partijgenoot Joost Peetoom vulde aan: “Met vier zetels ben je een serieuze gesprekspartner. D66 wint drie zetels en wij verliezen er eentje, dan doen we het niet slecht.” In de loop van de nacht werd echter duidelijk dat de restzetel van de PvdA toch aan de VVD werd toebedeeld. Hierdoor slinken de kansen van de socialisten om harde eisen te stellen tijdens de coalitieonderhandelingen.

Restzetel
De enige lokale partij, Trilokaal, zakte van drie naar twee zetels en dat was toch opmerkelijk. Zeker gezien de landelijke trend dat lokale partijen het goed hebben gedaan. Eerste man Rob ten Boden is dan ook “licht teleurgesteld: We zakken een zetel, maar zitten toch met twee volle zetels in de raad. We moeten toch redelijk tevreden zijn met deze kleine verschuiving al had ik op vier zetels gehoopt. Ik denk dat we last hebben gehad van Trots wat betreft het verkrijgen van een restzetel. We gaan ons voorbereiden op nog weer vier jaar oppositie.”