Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 maart 2010

KTS strijdt voor goud

VOORHOUT – Zeven leerlingen van de vmbo-school KTS Teylingen College nemen het in de Junior VakkanjerWedstrijden op tegen leeftijdsgenoten in de techniek die in het derde- en vierdejaars vmbo in heel Nederland zitten. Het KTS-team is met haar fiets met vliegwielaandrijving doorgedrongen tot de finale, die dit weekend in het Rotterdamse Ahoy plaatsvindt.

Door Joep Derksen

Het team van het Teylingen College bestaat uit Bart, Richard, Michael, Remco, Robin, Dirk en Frenk. Zij strijden tegen 27 andere teams aan de Skills Masters, het grootste beroepenevenement van Nederland. De finale is het sluitstuk van de eerder gehouden schoolcompetitie waaraan 101 teams deelnamen. De jongens hebben de opdracht om een fiets met vliegwielaandrijving te bouwen, uitstekend aangepakt. Ze laten hun vinding zien; een 42,5 kilogram zwaar vliegwiel.
De jongens volgen hun opleiding in disciplines als metalelektro, lassen, metaaltechniek, CAD-tekenen en elektrotechniek en enthousiast vertellen ze dan ook over de werking van het vliegwiel. “Je moet ‘m aanfietsen en dan draait het vliegwiel. Nadat je de koppeling aantrekt, grijpt het vliegwiel zich vast. Op deze manier wek je met het vliegwiel kynetische energie op en wordt de driewielerfiets aangedreven.” Knap ingewikkeld voor de leek, maar voor de jongens met twee rechterhanden een appeltje-eitje. Over de nakende finalewedstrijd laten ze weten: “We doen mee voor de eer, want het is al fantastisch dat we er bij kunnen zijn.” Het zou echter zo maar kunnen dat de jongen hoge ogen gaan gooien.