Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 april 2010

Slakje traineert parcoursuitbreiding

NOORDWIJK – De verlenging van het atb-parcours loopt meer vertraging op dan gedacht. De verantwoordelijke hiervoor is de nauwe korfslak, een heel kleine slakkensoort met voorkeur voor vochtige plekjes. Eind vorig jaar meldden Thomas Peek van Staatsbosbeheer en mountainbiker Jeroen van der Vossen dat dit parcours zo’n 500 meter langer zou worden dan de reeds bestaande acht kilometer. De bureaucratie – en een slakje – speelt hen echter parten.

Door Joep Derksen

Peek informeert: “Voor de aanleg van een pad, zitten wij ook in een vergunningprocedure omtrent de natuurbeschermingswet. Een toetsing moet van tevoren gedaan worden om te kijken of de natuurwaarden niet geschaad worden. Die toetsing moeten we doen en opsturen naar de Provincie en zij kijken ernaar. Dat is gedaan en nu moeten we nog een alternatieve route opzetten. We hebben dit gedaan en gekeken of er beschermde planten en dieren voorkomen op de alternatieve route. Het is niet zo dat er beschermde diersoorten aangetroffen worden, maar stel dat die er wel zouden zijn, dan is een alternatieve route wenselijk.”

Waarom was die alternatieve route niet direct onderzocht en moest de Provincie hier apart om vragen? “De huidige atb-route is tien jaar geleden aangelegd; toen was het nog niet noodzakelijk om een alternatieve route aan te geven en nu wel. Dat is een leermoment voor ons. We hebben echter al een alternatieve route in het hoofd en binnen twee weken gaan we die uitzetten. Degenen die het uitzetten kijken al naar beschermde plant- en diersoorten. De boswachter controleert het ook en tevens zijn er specialisten die beoordelen dat er niets in het geding komt. Met name wordt gekeken naar de nauwe korfslak; dat is een aangewezen soort; een heel kleine slakkensoort met een voorkeur voor vochtige plekjes. Omdat zo klein is, moet op het parcours heel nauwkeurig worden gekeken. Bladeren op de grond moeten omgedraaid worden om te kijken of die slak er onder zit. Als op die route beesten of planten zitten, is de conclusie dat de route niet wenselijk is. Maar op de oorspronkelijke route is niets aangetroffen, al loopt het tracé over de laatste overstuivende duin. We zorgen er echter voor dat die hellingen zo min mogelijk geschaad worden. Als we voor het atb-parcours wat weghalen, dan zijn het exotische boomsoorten als de Noorse esdoorn en zilverpopulieren. Eiken zullen ongemoeid blijven. Als de Provincie haar goedkeuring geeft, kunnen we hier op zijn vroegst pas na 15 augustus mee beginnen: dan is het broedseizoen afgelopen.”

Van der Vossen heeft het tracé gelopen wat al is uitgezet en hij is er zeer content mee. Hij laat weten: “We hopen dat het huidige parcours van acht kilometer zo’n 500 meter langer wordt. Momenteel bestaat het parcours uit 70% asfalt; we willen het onverharde deel 500 meter langer maken en het asfaltdeel een halve kilometer minder.”
Dit parcours ligt in een Natura 2000 gebied, dus is het een Europese discussie geworden. De Provincie verlangt dat er een alternatief komt. Ik ben niet bang dat het afgewezen wordt. Er is al een slakkenman wezen kijken om te kijken of er geen bedreigd slakje zat. Voor het alternatieve stukje tracé moet de slakkenman weer komen om te kijken of daar die slakken zitten. Het is één groot bureaucratisch circus; je wordt er wel eens mistroostig van. Maar Staatsbosbeheer wil wel en er zijn al piketpaaltjes geslagen. Dat de veranderingen pas na het broedseizoen gerealiseerd kunnen worden is nu eenmaal zo. We zijn al ruim twee jaar bezig, dus een paar maanden meer of minder kan er ook nog wel bij.”