Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 juli 2010

‘De wethouder zal het wel druk hebben’

LISSE – De vertrouwenspersoon, Luud Kloos, heeft maar heel weinig te doen. Vorig jaar kon hij nog 42 mensen helpen bij bemiddeling met uitkeringsinstanties en andere overheidsorganen. Zijn telefoon blijft sinds begin dit jaar echter muisstil. Kloos wacht totdat de gemeente een brief uitstuurt met daarin de informatie dat mensen bij vragen of klachten met de vertrouwenspersoon contact kunnen opnemen. Hij liet dit maandag 28 juni weten tijdens de vergadering van de seniorenraad.

Kloos: ‘Nadat ik met die 42 mensen heb gesproken, verwachtte ik dat het werk in het nieuwe jaar in hetzelfde tempo doorgaat. Dat is niet zo. Komt dat omdat er geen problemen meer zijn of worden de mensen keurig bediend door de ISD en andere instanties? Ik heb mensen gebeld, maar hoor van sommigen dat er wel degelijk problemen zijn.’ Onlangs maakte wethouder Adri de Roon (D66) bekend dat van de 87 bij de ISD ingediende bezwaarschriftten, er slechts een door de bezwarencommissie is goedgekeurd. De wethouder liet hierover weten: ‘Als er zoveel bezwaarschriften worden afgewezen, zou het kunnen zijn dat de ISD z’n werk gewoon goed doet. Met deze percentages mogen we buitengewoon tevreden zijn.’

De vertrouwenspersoon zag de cijfers toch in een ander perspectief: ‘Als er van de 87 klachten maar een is toegewezen, dan zegt mijn gezonde boerenverstand dat dit een rare verhouding is. Hadden die 86 mensen dan zo’n verkeerde kijk op de zaken?’ Hij informeerde de seniorenraad dat hij er bij De Roon op had aangedrongen om een brief te sturen naar mensen die met de ISD in aanraking zijn gekomen. Volgens Kloos had de wethouder in maart toegezegd hiertoe opdracht te geven, maar nog altijd is deze brief niet verzonden. Kloos: ‘Op mijn maning heb ik niets vernomen, maar de wethouder zal het wel druk hebben.’ De vertrouwenspersoon kondigde aan dat hij nogmaals een mailtje naar de wethouder zou sturen om aan te dringen op het versturen van de brief. Als de wethouder weer niet reageert, dan wil Kloos de hulp van de seniorenraad inroepen om extra druk op De Roon uit te oefenen.

Desgevraagd liet De Roon weten: ‘De bewuste herinneringsmail van de heer Kloos was in het spamgedeelte van mijn mailbox gekomen. Ik heb nooit de toezegging gedaan dat we eenzelfde brief als in 2009 zouden sturen, maar ik heb wel gezegd dat we de bekendheid zouden opvoeren. In de ISD-rubriek is een oproep gekomen en ook gaan we aandacht schenken aan de vertrouwenspersoon op de gemeentepagina. We hebben niet gekozen voor een brief: dat is teveel werk.’