Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 juli 2010

Geschiedvervalsing rond ruïne van Teijlingen

TEIJLINGEN – De ruïne van Teijlingen was afgelopen weekend het decor voor middeleeuwse uitspattingen. Min of meer schone jonkvrouwen, stoere zwaardvechtende ridders en een paraderende Jacoba van Beieren wisselden elkaar af. De hitte had ook invloed op het evenement, dat opgezet werd door de levende geschiedenisvereniging Compagnie van Cranenburgh: om de ridders niet te warm te laten worden werd op de zaterdag de kiddybattle afgelast.

Door Joep Derksen

De warmte was er wellicht ook de oorzaak van dat er veel minder bezoekers dan in voorgaande jaren dit evenement bezochten. Zij die wel kwamen, konden genieten van middeleeuwse taferelen: koken boven een houtsvuurtje, pijlschieten of genieten van een demonstratiebelegering van het oude kasteel van Teijlingen, waar het buurtschap Teijlingen naar vernoemd is.

De belegering was het hoogtepunt van de activiteiten op beide dagen. Enkele tientallen ridders, boogschutters en ander voetvolk streden om de ruïne van Teijlingen te veroveren. Vorig jaar werden ook pijlen vanaf de ruïne naar de belegeraars geschoten, maar dat leidde tot gevaarlijke situaties: enkele van die pijlen belandden tussen het publiek, al vielen er toen geen gewonden. Wijs geworden door deze ervaringen heeft de organisatie maatregelen genomen, zo liet een van de strijders weten. In tegenstelling tot vorig jaar werden dit keer dus alleen pijlen richting de ruïne geschoten.

Het publiek kon genieten van kanonschoten, een stormram en man-tot-man zwaardgevechten. De uitkomst van deze strijd tussen de Hoeken en de Kabeljauwen laat zich raden: de Kabeljauwen onder leiding van Jacoba van Beieren verpletterden de Hoeken. Dat deze uitkomst een zekere mate van geschiedvervalsing met zich meebracht, kon de gemiddelde bezoeker overigens worst wezen: van jong tot oud genoten zij met volle teugen van de strijd.