Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juli 2010

Haalbaarheidsonderzoek over grand café

VOORHOUT – De realisatie van een grand café in de nieuwe Agnes is nog lang niet zeker. Ondanks dat dinsdag 13 juli de eerste voorzichtige stappen zijn gezet om naar de mogelijkheden voor een grand café te kijken, zijn er nog altijd een hoop drempels te overwinnen. Anton Kuckartz, de initiatiefnemer om het plan “grand café” nieuw leven in te blazen, blijft echter positief: “Ik ben voorzichtig optimistisch en denk dat een haalbaarheidsonderzoek mogelijk is.”

Door Joep Derksen

De directeur van de Stichting Welzijn Teylingen kwam op het idee om zo’n grand café grotendeels te laten runnen door onbetaald personeel. Kuckartz informeert over de gesprekken die hebben plaatsgevonden tussen onder meer de gemeente, ActiVite, Stek, Stichting Welzijn Teylingen en de bewonersvereniging Herenstaete. “We hebben allemaal gekeken naar het concept dat ik had rondgestuurd. De reacties waren positief en er wordt nu gekeken of er geld is voor een haalbaarheidsonderzoek. Dat onderzoek moet bepalen of er voldoende klandizie voor is en hoe het staat met de kosten. Het is nu een kale ruimte; het gebouw moet ingericht worden en er moet huur betaald worden. De exploitatie moet dus wel rond kunnen komen en daar willen we onderzoek naar laten verrichten. Niemand van ons heeft hier ervaring in. Iedereen gaat in z’n achterban kijken of er geld beschikbaar is voor zo’n haalbaarheidsonderzoek. Stek heeft er belang bij om er naar te laten kijken. Ik zie ook mogelijkheden bij de gemeente Teylingen, mede gezien het Wmo-verhaal en de zorg die er moet zijn voor de mensen.”

Hij vervolgt: “Ik ben voorzichtig optimistisch en denk dat het opzetten van zo’n haalbaarheidsonderzoek haalbaar is. Of de exploitatie dekkend is, moeten we bekijken Er zijn wellicht mogelijkheden om meerdere invullingen aan deze ruimte te geven of wellicht is meer subsidie nodig. Als ActiVite erin was gestapt, was het gewoon een onderdeel van een verzorgingstehuis geweest. Ze hebben toen met bepaalde redenen gezegd dat het niet haalbaar was. We moeten onderzoeken of het voor ons wel haalbaar was. De invulling is wel anders, zo hebben wij geen of nauwelijks personeelskosten, maar dan nog blijft de vraag: is het voldoende? Het is zelfs nog onbekend hoe hoog de huur van deze ruimte moet zijn. Ook moeten zaken als een keuken nog worden aangelegd.”

In augustus komen de verschillende partijen weer bij elkaar om te kijken of er voldoende geld is voor zo’n haalbaarheidsonderzoek. Wellicht wordt ook gezocht naar sponsors. Zo’n fondsenwerving heeft ook een ander nuttig effect, want een grand café kan alleen bestaan met voldoende draagkracht uit de hele gemeenschap.