Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 september 2010

“Deze kadernota heeft een hoog rammelgehalte.”

Reacties van raadsleden

TEYLINGEN – Kritische opmerkingen over de voorgenomen bezuinigingen waren er wel, maar op een kleine uitzondering na leken de woordvoerders van de verschillende partijen enkel voor de bühne te spreken. Al vroeg tijdens het tweede deel van de gemeenteraadsvergadering over de kadernota was duidelijk dat de collegevoorstellen om op de Wmo, sport en cultuur te bezuinigen, het zouden halen. “Onze samenleving is aan het verdommen.”

Gemeenteraadslid Reny Wietsma (CDA) begon haar maiden speech met de woorden: “We willen onze waardering uitspreken voor de betrokken inwoners, maar de geldkraam moet de komende jaren dicht.” Haar politieke collega Ans Willemse (D66) vulde aan: “Burgers moeten minder afhankelijk van de overheid worden en meer van zichzelf moeten uitgaan. Het vangnet van de gemeente blijft bestaan. Veel organisaties willen meewerken, college; maak daar gebruik van, wees betrouwbaar en kom afspraken na.” Ze bekritiseerde het college dat de wethouders “niet altijd handig gecommuniceerd hebben met de verenigingen in de aanloop naar de kadernota.”

Marijke Haroun, gemeenteraadslid voor de PvdA, pleitte voor een evenredige verdeling van de lasten. “De mensen die gebruik maken van de Wmo hebben er niet voor gekozen om last te hebben van hun gezondheid. Iedereen moet meetellen.” Fractievoorzitter Rob ten Boden (Trilokaal) bekritiseerde de komst van de sport- en cultuurpas: “Dat vinden we geen goede zaak. Door invoering van de pas zullen de kosten voor de verenigingen stijgen.”

Fractievoorzitter Ed Wegman (TON): “We zijn het ermee eens dat verenigingen zonder gemeentesubsidies moeten kunnen opereren. Begin alvast in 2011 met bezuinigen op de bibliotheek. Wellicht kan de korting over meer jaren uitgespreid worden en kan de dure vestiging in Voorhout in een andere locatie ondergebracht worden. Maak minder gebruik van vaste krachten en huur geen dure uitzendkrachten in. Dan moeten de voorzieningen in stand kunnen blijven.”
Frans Nederstigt, fractievoorzitter van de ChristenUnie, beschuldigde het college: “Onze samenleving is aan het verdommen; onze kinderen kunnen zo niet meer naar school vanwege een gebrekkige indicatie, ze kunnen niet sporten omdat dit te duur is en ze kunnen niet meer lezen omdat de bibliotheekvestiging gesloten is.” Hij vervolgt: “Deze kadernota heeft een hoog rammelgehalte. Het college schaft de bijdrages voor een goede indicatiestelling op scholen af. Kinderen hebben behoefte aan een goede indicatie op de lagere school! “Maar wat ik lees over de bibliotheek slaat alles. Je gaat naar een bibliotheek om een boek te lezen, niet voor het interactieve deel: dat doe je thuis achter je computer. Als het aan de gemeente ligt, moeten de kinderen net zo onsamenhangend gaan redeneren als het bestuur.” Gemeenteraadslid Marlies Volte (VVD) stelde tot slot: “We geloven in de creativiteit en veerkracht van de inwoners. De meeste mensen zijn uitstekend in staat hun leven te organiseren. De gemeente kan een stap terugdoen, dat is het einde van de betutteling.”