Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 september 2010

Succesvolle gemeentelijke samenwerking

LISSE – Gemeentelijke samenwerking kan ook voordelen hebben. Dat blijkt uit het resultaat dat de gemeenten Katwijk, Hillegom en Oegstgeest hebben bereikt met Lisse, Noordwijkerhout en Hillegom, waar het gaat om de intercollegiale ruil van de Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw). Wethouder Adri de Roon (D66) legde dinsdag 24 augustus uit wat deze intercollegiale ruil inhoudt.

Ieder jaar ontvangen de gemeenten een zak geld om mensen met een beperking arbeidsplaatsen te verstrekken bij de sociale werkvoorziening (in deze regio uitgevoerd door de MareGroep). Soms zijn er per gemeente echter meer arbeidsplaatsen dan dat er mensen zijn die deze plekken kunnen invullen en soms is er een overschot aan medewerkers met een beperking. In het eerste geval dienen de gemeenten een deel van het geld terug te betalen en in het tweede geval komen de mensen met een beperking op een wachtlijst te staan.
De Roon: ‘In 2010 stonden er voor Lisse vijf mensen op een wachtlijst en voor Noordwijkerhout waren dat er vier. Maar de gemeenten Katwijk, Hillegom en Oegstgeest hadden ieder drie plekken over. Als we niet gehandeld hadden, zouden Katwijk, Hillegom en Oegstgeest geld aan het Rijk hebben moeten terugbetalen. Het is, dankzij lobbywerk, vanaf nu echter mogelijk om plaatsen uit te ruilen. De gemeenten behouden hun geld en de mensen krijgen een werkplek. Dit is een leuk voorbeeld van regionale samenwerking, waarbij we optimaal gebruik maken van het subsidiegeld van het Rijk.’ In totaal heeft de MareGroep 700 arbeidsplaatsen.