Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 oktober 2010

Boeteregen

LISSE – De gemeentelijke opsporingsambtenaren (goa’s) schrijven zich de vingers blauw. Maar liefst 400 automobilisten hebben een bekeuring gekregen voor het vergeten van de blauwe kaart of anderszins fout parkeren. Dit blijkt uit de tussentijdse rapportage uitvoering programma handhaving 2010, die burgemeester Corrie Langelaar dinsdag 28 september toelichtte.

Vorig jaar stelde de gemeente cijfers vast met betrekking tot het aantal boetes dat uitgeschreven kan worden voor overtredingen. De gemeente zette met deze zogeheten ‘prestatie-indicatoren’ in op 25 boetes voor overlast van honden en 125 boetes voor parkeeroverlast. De overlast van honden lijkt uit de cijfers mee te vallen, want in het eerste half jaar zijn slechts tien bekeuringen geschreven. Voor de parkeeroverlast is het een ander verhaal: 400 boetebriefjes zijn achter de ruitenwissers geplaatst.

Langelaar ontkende dat het de gemeente te doen is om zoveel mogelijk boetes uit te schrijven: ‘Het gaat ons om de wijziging van het gedrag bij de mensen.’ Het college van burgemeester en wethouders gaat de goa’s op bepaalde onderdelen intensiever inzetten. Strenger gehandhaafd wordt op het parkeren in de blauwe zone’s en ook het hondenbeleid wordt onder de loep genomen. Ook op illegale bouwwerken wordt strenger gehandhaafd.
Overigens blijkt uit een ambtelijk document, dat de gemeente in de toekomst wel degelijk financiele belangen heeft bij het uitschrijven van boetes. Per 1 oktober maakt de gemeente gebruik van de bestuurlijke beschikking, een nieuw handhavingsinstrument. ‘De goa kan een beschikking opleggen tegen een aantal overtredingen zoals het niet opruimen van hondenpoep of het te vroeg aanbieden van huisvuil. De afhandeling van deze ‘bekeuring’ wordt verzorgd door het Centraal justitieel Incassobureau (CJIB) en de gemeente krijgt een vergoeding voor iedere uitgeschreven strafbeschikking’, aldus het ambtelijk rapport.