Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 oktober 2010

“Dit is een van mijn levenswerken”

Eerste deel zevenluik voltooid

NOORDWIJK – De Rooms Katholieke Sint-Jeroenskerk mag zich verheugen op een zevenluik ter ere van de heilige Sint Jeroen. Kunstenaar Daniël Tavenier heeft met plezier de opdracht aanvaard en beschouwt het als zijn roeping om de zeven schilderijen die de levensloop van Sint Jeroen beschrijven te realiseren. Dinsdag 5 oktober toonde hij het eerste voltooide schilderij. “

Door Joep Derksen

Dit schilderij is het laatste deel van het zevenluik: “Jeroen staat zegenend aan het begin van een lange schare pelgrims op weg naar de toekomst”. De andere zes schilderijen beschrijven het leven en sterven van Jeroen; hoe hij door zijn ouders naar een klooster in Ierland wordt gebracht, het moment dat hij aan wal stapt bij de Noordwijkse kust en hoe een kerk gebouwd wordt. Vervolgens toont een schilderij dat de vikingen aan wal komen en Jeroen hen blijft opwachten om daarna onthoofd te worden. Het zesde deel van het zevenluik toont de droom van de boer Nothbodo honderd jaar later, waarin de ligplaats van Jeroen’s lichaam onthuld wordt.

Tavenier is een geboren en getogen Katwijkse kunstenaar; zijn passie ligt bij het schilderen van religieuze onderwerpen en bijbelse verhalen. Hij doet dit niet met olieverf, maar met zelfgemaakte verf van eigeel en pigment. De schilderijen zitten vol met symbolieken. Op ieder werk komt een vogel voor; de ene keer een meeuw en de andere keer een valk, verwijzend naar de adellijke afkomst van Sint Jeroen. Bij de aankomst van Sint Jeroen op het strand, steekt er een zwaard uit het zand; een referentie aan zijn martelaarschap en het feit dat hij door het zwaard gevallen is.

Symboliek

Voor mensen die gewend zijn aan de klassieke afbeeldingen van Jeroen, is dit zevenluik een mooie en afwisselende beeltenisopvolger. De schilder vertelt zelf over de zeven doeken met een afmeting van circa 120 x 100 cm: “Zeven is het heilige getal; ik ben niet ongevoelig voor bijbelse symboliek. Het belangrijkste vind ik de boodschap en de uitstraling van dit zevenluik. Ik werk met eigeel gemengd met kleurstoffen; dat heet temperaschildering en nee, het gaat niet stinken. De schilderijen worden juist veel kleuriger en blijven langer bewaard dan olieverfschilderijen. Deze opdracht is voor mij een van mijn levenswerken; ik maak voor het eerst iets wat een vaste plek in een gebouw krijgt, wat nog heel lang – tot na mijn dood – zal staan.”
Op 4 september 2011 bij het volgende Jeroensfeest, aan de start van het 120ste jaar dat Noordwijk een bedevaartplaats is, hoopt Tavenier het zevenluik af te hebben. Het eindresultaat komt permanent in de kerk te hangen, al moet nog besloten worden hoe dit geregeld kan worden, zo liet pastoor Blokland weten. “De veertien kruiswegstaties van Christus blijven op hun huidige locaties hangen en we gaan de zeven schilderijen niet zomaar ergens tussen plaatsen. We moeten hiervoor een creatieve oplossing vinden en denken erover om met bijvoorbeeld zuilen te werken.” Het is mogelijk voor particulieren en bedrijven om een of meerdere schilderijen te “adopteren”. Het werk blijft eigendom van de rooms-katholieke parochie Sint-Jeroen en Maria ter Zee.