Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 november 2010

Miljoen euro voor infrastructuur Keukenhof

LISSE – De infrastructuur bij de Keukenhof moet worden aangepakt. Om dit te bereiken stelt het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 2 november voor om een voorbereidingskrediet van 90.000 euro beschikbaar te stellen. Doel is onder meer om, voor een totaalbedrag van circa een miljoen euro, één parkeerterrein met één hoofdingang voor de bloemententoonstelling te realiseren, zo liet wethouder Bas Brekelmans (VVD) namens zijn collega Ad van Zelst (Nieuw Lisse) weten.

De doorstroming van het verkeer moet verbeterd worden door middel van een herinrichting van een gedeelte van de Stationsweg en de aansluitingen op de N208. Aangezien het geheel moet voldoen aan de richtlijnen van Duurzaam Veilig, is de vraag of de maximum snelheid ter plaatse omlaag gaat. Een gemeentelijk woordvoerder ontkent dit: ‘Voor de aanpassing van de infrastructuur bij Keukenhof zijn er geen plannen tot aanpassing van de huidige snelheidsregimes.

Op de aansluiting van de Stationsweg op de N208 is in de huidige situatie een enkelstrooks toe- en afrit aanwezig; dat moet een dubbelstrooks toerit op de Stationsweg worden om het verkeer vlot te kunnen afwikkelen. Hiervoor worden twee nieuwe aansluitingen gecreëerd voor respectievelijk het autoverkeer en de touringcars en lijnbussen op de Stationsweg. Ook verschijnen er dubbele aanvoerstroken op de Stationsweg naar de rotonde N208 en wordt op het kruispunt met de Van Lyndenweg een oversteek voor voetgangers en fietsverkeer gerealiseerd.

De totale kosten van de investering worden op 964.000 euro geschat. De provincie draagt hier 400.000 euro aan bij, maar de gemeente moet zelf 549.000 euro ophoesten. Aangezien niet alle kosten precies bekend zijn, kan dit bedrag nog hoger oplopen. De gemeenteraad moet de voorstellen van het college in haar vergadering van donderdag 18 november nog goedkeuren, te beginnen met het toekennen van een voorbereidingskrediet van 90.000 euro. Op basis van de huidige planning wordt vanaf juni 2012 gestart met de werkzaamheden.
Brekelmans informeert: ‘We willen de verkeersproblematiek oplossen. Het bufferen moet op het parkeerterrein gebeuren, waarbij de bezoekers niet drie kwartier op het parkeerterrein moeten wachten, voordat ze weg kunnen. Alle partijen moeten aan deze aanpassingen meebetalen. De provincie wil vier ton voor haar rekening nemen. De rest van het geld, voor de ontwikkeling van het terrein buiten Keukenhof, is voor Lisse. Onze bijdrage is dus 5,5 ton en dat moeten we ergens vandaan halen. We gaan dit bedrag lenen en in vijftien jaar terugbetalen; hierdoor hebben we vanaf 2013 een bedrag van 58.000 euro per jaar aan kapitaallasten. Dat bedrag moeten we grotendeels uit de begroting halen; het is een vervelend feit, maar ik heb dit al eerder aan de gemeenteraadsleden aangekondigd.’