Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 januari 2011

Kiosk, pretplek of Heeren

LISSE – Nog drie beelden maken kans om het nieuwe kunstwerk op het raadhuisplein te worden. De commissie Kunstaankopen buigt zich over de vraag of in de nabije toekomst een kiosk, menhirtoren of vijf borstbeelden voor het gemeentehuis moeten komen te staan. Maandag 10 januari presenteerden de kunstenaars hun creatie; zij lieten zich inspireren door tekeningen en ontwerpen van basisschoolleerlingen.

Germa Huijbers en Carolina Agelink stellen voor om een kiosk te maken waarbij de wanden bestaan uit een verzameling van beelden en iconen. Deze voorwerpen verwijzen terug naar het recente en verre verleden van Lisse. Agelink gaf voorbeelden: ‘Je kunt denken aan de beroemde Lisser baarsen, het bijltje dat bij Dever gevonden is of de klap van de klapwaker die vroeger in het dorp de tijd aangaf. Maar ook de schandpaal, die voorheen op ’t Vierkant stond.’


Het kioskachtige gebouw van 3,30 meter hoog heeft een roestvrijstalen frame, waar de bronsgegoten beelden ‘als een bouwdoosje’ in zitten en heeft de naam ‘Het geheugen van Lisse’. De kunstenaressen willen de basisschoolleerlingen bij het project betrekken door hen vragen te laten stellen aan hun grootouders over historische verhalen uit Lisse. Agelink: ‘Het beeld moet een geschiedschrijving van Lisse worden.’ De kosten van het beeld in de bedachte vorm bedragen ‘minimaal’ 85.000 euro.

Paul van Osch liet zich met name inspireren door de twee tekeningen van leerlingen Tim van H. (het steentjesmotief in de piramide) en leerling Timo (vulkaan). De kunstenaar gebruikte de vulkaan als basis voor de vorm van zijn 3,90 meter hoge menhirtoren. ‘Met die toren zorg je voor een blikvanger die een plein voor het stadhuis kan gebruiken. De brede zitrand nodigt uit tot zitten; het is een ideale meeting-point. Lisse krijgt op deze manier haar eigen Dam en de kinderen hebben hun eigen pretplek.’ Dit beeld gaat minder dan 74.000 euro kosten. Van Osch: ‘Het is een pleinwaardig en stadhuiswaardig beeld en verbeeldt groei in de meest ruime zin van het woord.’ De top van de menhirtoren zou eventueel ook als fontein gebruikt kunnen worden, zo beaamde Van Osch na afloop van de vergadering.

Kunstenaar Joost van den Toorn bedacht het ruim twee meter hoge beeld van ‘De vijf Heeren’, waarbovenop het woord ‘LISSE’ in beschilderd brons gevestigd is. Hij liet weten: ‘Ik vroeg me bij mijn eerste bezoek aan het gemeentehuis (bij de Heereweg, red.) af, wie de Heeren, waar de Heereweg naar verwijst, eigenlijk waren. De hoofden van de Heeren zijn iets meer dan levensgroot en het geheel staat op een Emerald Green voet van circa vier ton. De bustes van de Heeren laat ik in brons gieten en de letters worden verankerd in de hoofden.’ Van den Toorn besloot: ‘Dit beeld maakt in een keer duidelijk waar het gemeentehuis is, legt een historisch verband met de omgeving en vormt een feestelijke achtergrond voor trouwfoto’s.’ Dit beeld zal 74.000 euro kosten.
Na de drie presentaties dienden alle aanwezigen zich te verwijderen, zodat de commissieleden in beslotenheid met elkaar konden overleggen om te bepalen welk beeld de beste optie zal zijn voor het Raadhuisplein. Dit advies wordt aan het college van burgemeester en wethouders voorgelegd. Pas als dit college een keuze heeft gemaakt, wordt bekend gemaakt welk beeld de ruimte voor het gemeentehuis gaat opvrolijken.