Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 januari 2011

‘Niet alleen oog voor bloembollen’

STREEK - Onno Zwart, sinds maandag 3 januari directeur van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij B.V. (GOM), geeft in een reactie aan dat voor de ruimtelijke ontwikkeling niet alleen gekeken wordt naar de belangen van de bloembollen.

“De GOM is op initiatief van de zes Duin- en Bollenstreekgemeenten opgericht om de herstructurering van de Greenport Duin-en Bollenstreek te realiseren. Uitgangspunt hierbij is een vitale Greenport in een vitaal landschap. De Greenport omvat daarbij zowel het bloembollencluster, het bloemen- en plantencluster als het toeristisch cluster. Er is dus óók oog voor ruimtevragers als vaste planten, bloementeelt open grond, broeierij en export.”
De ambitie van de GOM is om een ‘vitale greenport in een vitaal landschap’ te realiseren. Zwart informeert: “De GOM ruimt samen met betrokkenen de rommel op, faciliteert schaalvergroting en verbetert de verkavelingstructuur. We houden ons dus niet bezig met realiseren van ‘rommelgrondjes’. Bollencompensatie buiten de streek en vermindering van eersteklasareaal in de streek maken namelijk geen deel uit van het beleidskader zoals vastgelegd in de ISG (Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport, red.). Oog voor natuur, recreatie en water nadrukkelijk wel. Het is de kunst om nu daadwerkelijk ‘aan de slag’ te gaan met kansrijke projecten. De gesprekken die ik thans voer met vele betrokkenen zijn in dit kader positief. Momenteel vinden tussen de Keukenhof en de GOM nog besprekingen plaats met betrekking tot een adequate compensatieregeling.’