Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 februari 2011

“Geen illegale ligplaatsen”

WARMOND - Animator achter de boerenjachthaven is Elly van der Geest. Zij laat weten dat er helemaal geen sprake is van illegale activiteiten. “De boten liggen er al veertig jaar en de Provincie heeft in het verleden aangegeven dat deze boten gedoogd worden, zolang we geen hoge bebouwing neer zetten.”

De plannen voor de boerenjachthaven bestaan al sinds 1992 en zodra Van der Geest de naam van Willem Spaans hoort, klinkt er een bijna onmerkbare zucht. “De heer Spaans heeft niet voldoende kennis van de achtergrond en heeft vanaf het begin al gezegd om puur uit opportunisme en eigenbelang dit plan tegen te werken. Hij heeft bezwaren ingediend bij zowel de gemeente Teylingen als de provincie Zuid-Holland en die bezwaren zijn ongegrond verklaard. Momenteel hebben we 170 ligplaatsen en er komen dertig ligplaatsen meer met de komst van de boerenjachthaven. Die dertig wil hij gebruiken om het plan tegen te werken en om de provincie en gemeente mee om de oren te slaan, waarbij hij verteld dat er een wildgroei heeft kunnen ontstaan van ligplaatsen in het buitengebied.

Volgens Van der Geest ligt die situatie veel genuanceerder: “De provincie is in de jaren ’60 naar ons toegekomen omdat er een chronisch gebrek aan ligplaatsen was. De ligplaatsen ontwikkelden zich niet synchroon met de verkoop van de boten. Daarom werd gedoogd dat de boten bij de boeren kwamen te liggen. De provincie is in de jaren ’90 met alle boeren rond de tafel gaan zitten en er werd gevraagd of er landeigenaren waren die mee wilden werken aan het opschonen van het buitengebied. Boerenjachthavens zouden, wanneer men voldeed aan een aantal voorwaarden, gerealiseerd kunnen worden. Wij wilden meewerken, maar de gemeente Warmond kon het plan geen handen en voeten geven. De gemeente Teylingen heeft het wel opgepakt en onlangs heeft de provincie een verklaring van geen bezwaar afgegeven. Wij denken na over de toekomst van ons bedrijf en willen het milieu een goede kans geven, het landschap opschonen en toeristen laten genieten. Ons plan resulteerde in een nominatie voor de Zuid-Hollandprijs 2009.”

Overlast

Spaans klaagt over de overlast die hij van passerende boten heeft, maar dat zal waarschijnlijk niet voornamelijk veroorzaakt worden door de mensen die een ligplaats huren bij Van der Geest, zo stelt ze. “Er kunnen geen grotere en bredere boten door dan er ruimte is. We hebben een gezelschap van echte watersportvrienden. Als er te hard gevaren wordt, wijst men elkaar ook op het gedrag. De meeste overlast die de heer Spaans ervaart, komt door rubberboten van jongelui die veel te hard varen en mensen die normaal ook niet zo aardig zijn ten opzichte van andere mensen.” In de sloten in Sassenheim liggen zo[n 350 tot 400 boten die allemaal kunnen uitvaren langs de boot van de heer Spaans. Ook boten van buren varen erlangs uit. Twee jaar geleden heeft de gemeente de brug van de Hemmeerpolder verhoogd waardoor het mogelijk is met een kleine sloep of rubberboot een rondje te varen. Het is een gewild rondje maar het brengt meer vaarbewegingen teweeg langs de boot van de heer Spaans. Ook zijn er grote boten die proberen het rondje te varen, ondanks dat wij borden hebben geplaatst dat de doorvaarheid 0,75 cm is. Zij varen dan tot aan de brug en moeten omkeren. Soms gaat het terugvaren in het geheel niet met passende snelheid.

Van der Geest ontkent dat er sprake is van illegale ligplaatsen: “Inderdaad hebben we een brief van een ambtenaar gekregen dat de boten illegaal lagen en zouden moeten verdwijnen. Het beleid van de provincie was overgedragen naar de gemeente, maar niet de knowhow . Dan ontstaan er soms dit soort situaties. De gemeente Teylingen is bezig met een pleziervaartuigenverordening. De boten in het buitengebied zullen hier ook in de toekomst aan moeten voldoen.

De heer Spaans heeft mij enkele jaren geleden gevraagd om samen ten strijde te trekken en om een adequate oplossing af te dwingen bij het Hoogheemraadschap, Gemeente en Provincie. Hij stelde voor een sloot dwars door de Hemmeerpolder te graven, zodat de sloot waar hij ligt, weer rustig zou worden. Dit leek ons een utopie.

Het boerenbedrijf is nog niet begonnen met de aanleg van de boerenjachthaven. “Ik wacht het beroep af, want de heer Spaans heeft vanaf het begin af aan al gezegd dat hij tot aan de Raad van State onze plannen zou tegenwerken. We wisten dat dit er aan zat te komen. Ik vind het jammer dat het zo gaat. Hier hebben een hoop mensen veel tijd aan besteed terwijl ze met veel belangrijkere dingen bezig kunnen zijn.. Het is een eerlijk plan en wij willen het landschap opschonen, de mensen die bij ons recreëren plekken aanbieden, dichter bij de bebouwing om vandalisme en diefstal tegen te gaan.. Tevens voorziet het plan in vuilwateropslag wat schaars is op de Kaag. Wij kunnen zo aan de eisen voor het milieu voldoen.. We willen dat meer mensen kunnen recreëren en niet slechts de heer Spaans alleen.”